Autoritatile japoneze au initiat o ancheta in legatura cu disparitia unei mici insule din nordul Japoniei, relateaza Agerpres.

Publicat:02.11.2018, 16:03

Ancheta are rolul de a afla daca micul afloriment a fost luat de ape, ceea ce ar reduce foarte usor suprafata apelor teritoriale japoneze. Însa nici macar localnicii din Sarufutsu, cea mai apropiata localitate, nu stiu ce s-a întâmplat si spun doar ca într-o dimineata nu au mai vazut insula. Navele Pazei de Coasta nipone au început acum cautarile.

Insula, cunoscuta sub numele de Esame Hanakita Kijoma, nu a fost înregistrata oficial decât în 1987 de catre paza de coasta japoneza, care nu putea sa spuna nici dimensiunea ei exacta.

Pâna mai recent, insula iesea cu 1,4 metri deasupra nivelului marii si era vizibila din punctul cel mai nordic al marii insule septentrionale japoneze Hokkaido. Acum însa, insulita nu se mai vede.

“Nu este imposibil ca mici insule sa sfârseasca prin a fi erodate de catre elemente”, a declarat o responsabila a pazei de coasta, citata de Agerpres.

Japonia investeste pentru protectia micilor insule, îndeosebi a atolului Okinotori, aflat foarte departe de marile sale insule principale, în plin Ocean Pacific, si care îi garanteaza o mare parte din zona sa economica speciala.

Tokyo este de asemenea implicat în diferende cu China si cu Coreea de Sud pe tema suveranitatii asupra mai multor insule din regiune.

Å¢ara unor cutremure de pamânt si a unor catastrofe naturale frecvente, Japonia nu pierde întotdeauna teritorii, ci mai si câstiga uneori. În 2015, de exemplu, o fâsie de pamânt de 300 de metri a iesit din ape lânga insula Hokkaido. Iar în 2013, o insula vulcanica a aparut la aproape 1.000 de kilometri sud de Tokyo, înglobând o alta insula si continuând sa creasca.

Sursa: Agerpres