Google+

O insula japoneza a disparut peste noapte. Navele Pazei de Coasta o cauta fara succes

Autoritatile japoneze au initiat o ancheta in legatura cu disparitia unei mici insule din nordul Japoniei, relateaza Agerpres.

 

Ancheta are rolul de a afla dacă micul afloriment a fost luat de ape, ceea ce ar reduce foarte uşor suprafaţa apelor teritoriale japoneze. Însă nici măcar localnicii din Sarufutsu, cea mai apropiată localitate, nu ştiu ce s-a întâmplat şi spun doar că într-o dimineaţă nu au mai văzut insula. Navele Pazei de Coastă nipone au început acum căutările.

 

Insula, cunoscută sub numele de Esame Hanakita Kijoma, nu a fost înregistrată oficial decât în 1987 de către paza de coastă japoneză, care nu putea să spună nici dimensiunea ei exactă.

 

Până mai recent, insula ieşea cu 1,4 metri deasupra nivelului mării şi era vizibilă din punctul cel mai nordic al marii insule septentrionale japoneze Hokkaido. Acum însă, insuliţa nu se mai vede.

 

“Nu este imposibil că mici insule să sfârşească prin a fi erodate de către elemente”, a declarat o responsabilă a pazei de coastă, citată de Agerpres.

Japonia investeşte pentru protecţia micilor insule, îndeosebi a atolului Okinotori, aflat foarte departe de marile sale insule principale, în plin Ocean Pacific, şi care îi garantează o mare parte din zona sa economică specială.

 

Tokyo este de asemenea implicat în diferende cu China şi cu Coreea de Sud pe tema suveranităţii asupra mai multor insule din regiune.

 

Ţara unor cutremure de pământ şi a unor catastrofe naturale frecvente, Japonia nu pierde întotdeauna teritorii, ci mai şi câştigă uneori. În 2015, de exemplu, o fâşie de pământ de 300 de metri a ieşit din ape lângă insula Hokkaido. Iar în 2013, o insulă vulcanică a apărut la aproape 1.000 de kilometri sud de Tokyo, înglobând o altă insulă şi continuând să crească.

 

Sursa: Agerpres


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn