Presedintele Parlamentului catalan, dar si cinci deputati au ajuns astazi la Curtea Suprema de la Madrid. Ei au fost audiati in dosarul in care sunt acuzati de rebeliune si deturnare de fonduri pentru organizarea referendumului privind independenta Cataloniei. Instanta urmeaza sa decida daca vor fi plasati in arest preventiv, asa cum s-a intamplat cu opt fosti ministri catalani.

Publicat:09.11.2017, 17:29

Aproximativ o suta de oameni s-au adunat in fata instantei de la Madrid pentru a-i sustine pe cei sase parlamentari. Presedintele Parlamentului regional catalan, dar si alti cinci deputati au fost chemati la Curtea Suprema din Madrid, pentru a depune marturii. Ca si cei opt fosti ministri catalani, care se afla in arest preventiv, ei sunt acuzati de rebeliune, razvratire si deturnare de fonduri. Nemultumiti, mii de oameni au protestat la Barcelona, cerand eliberarea politicienilor si anularea alegerilor anticipate.

”Aceste alegeri au fost convocate de oameni care nu au dreptul sa o faca. Ele trebuiau convocate de presedintele catalan, Carles Puigdemont. Prin urmare, aceste alegeri sunt ilegale.”

 Intre timp, Catalonia isi revine dupa greva generala de ieri, cand mai multe scoli si magazine au ramas inchise, iar numeroase autostrazi au fost blocate. Greva a afectat traficul rutier si cel feroviar. Mai multi tineri au luat cu asalt garile din Barcelona si Girona si au blocat, temporar, circulatia trenurilor.

Catalanii au iesit in strada la apelul unui sindicat care este pro-independenta.