Primarul orasului polonez Gdansk a murit, luni, dupa ce a fost injunghiat, duminica seara, la scurt timp dupa discursul sustinut pe scena, la o strangere de fonduri.

Publicat:14.01.2019, 15:33

Potrivit BBC News, edilul în vârsta de 53 de ani a decedat la spital, din cauza ranilor suferite.

Atacatorul, care a fost imobilizat pe loc, a reusit sa se apropie de primar, folosindu-se de o legitimatie de presa. Individul este un fost puscarias, cu numeroase infractiuni la activ.

Pawel Adamowicz , primarul orasului Gdansk: Ati donat bani, ati facut voluntariat.. Este un moment minunat sa împartasim lucrurile bune. Sunteti minunati. Va multumesc!”

Imaginile au fost filmate cu câteva clipe înaintea atacului, care s-a produs în jurul orei locale 20.00. Un individ a urcat pe scena evenimentului la putin timp dupa ce politicianul îsi rostise discursul. Atacatorul s-a apropiat de primar, care a fost vazut apoi tinându-se de stomac.

S-a întâmplat atât de repede, încât doar câtiva dintre cei aflati pe scena si-au dat seama.

Martora„Atacatorul se plimba în jurul scenei.. Å¢inea cutitul în mâna dreapta, daca îmi amintesc bine. Å¢ipa ca a fost întemnitat pe nedrept 5 ani de zile, din pricina fostului partid de guvernamânt. E tot ce-am auzit.”

Din acest partid, Paltforma Civica, facuse parte si primarul atacat. Individul, care a ramas pe scena cu mâinile ridicate, a fost în cele din urma pus la pamânt si retinut.

Martora: „Parea încântat de ce-a facut, era clar. Nu parea sa fie o persoana agresiva, care ataca si fuge.”

Primarul a fost dus de urgenta la spital si supus unei operatii care a durat 5 ore, însa luni a murit, potrivit BBC News.

A fost „grav ranit la inima, în piept si abdomen”, a precizat chirurgul care l-a operat, înainte de a cere ca lumea sa se roage pentru el. Iar politistii încearca sa afle cum a reusit suspectul sa ajuga atât de aproape de politician.

Karina Kaminska, purtator de cuvânt al Politiei din Gdansk: „Prioritatea noastra este sa descoperim cum a reusit atacatorul sa ajunga atât de aproape de primar. Stim ca s-a identificat cu o legitimatie pe care scria „presa”. În urmatoarele ore, vom încerca sa aflam de unde a luat legitimatia, daca i-a fost data de cineva si daca avea dreptul sa se afle în apropierea scenei.”

În vârsta de 53 de ani, Pawel Adamowicz a fost primar al orasului Gdansk din 1998 si era extrem de popular.