Un submarin al Fortelor Navale argentiniene a fost gasit la un an dupa disparitia lui, au anuntat sambata dimineata autoritatile, relateaza dpa si AFP.

Publicat:18.11.2018, 13:37Autoritaţile din Argentina au dat publicitaţii şi primele poze cu subamarinul.


ARA San Juan a fost gasit într-un loc neprecizat din Oceanul Atlantic la o adâncime de 800 de metri, au anuntat Fortele navale argentiniene într-o postare pe Twitter redistribuita de Ministerul Apararii.

“ARA San Juan a fost indentificat cu certitudine”, se mai mentioneaza în tweet.

O cautare internationala de amploare a fost lansata dupa ce submarinul a disparut pe 15 noiembrie anul trecut, dar sperantele de a mai gasi în viata echipajul de 44 de oameni au încetat dupa doua saptamâni. Ulterior, amploarea operatiunii de cautare s-a redus considerabil.

Joi, firma nord-americana Ocean Infinity era la doar 48 de ore de a înceta cautarile când a gasit un obiect necunoscut pe fundul oceanului. O inspectie de la o distanta mai mica utilizând un submarin controlat prin telecomanda a dus la concluzia ca obiectul descoperit era San Juan.

Guvernul Argentinei a cedat în fata presiunilor din partea familiilor membrilor echipajului disparut în luna ianuarie si a oferit o recompensa de 4,8 milioane de dolari pentru informatii care ar fi dus la recuperarea submarinului.

Cu câteva zile mai devreme, un judecator care investiga disparitia submarinului, care a fost construit în portul german Emden în 1983 si a fost modernizat în Argentina în 2013, avea “multe deficiente”.

Joi li s-a adus un omagiu celor 44 de membri ai echipajului la baza navala de la Mar del Plata, în prezenta presedintelui argentinian Mauricio Macri.