Ministrul rus de externe i-a transmis omologului sau american ca rusoaica Maria Butina acuzata ca a actionat ca agent de influenta in SUA ar trebui eliberata pentru ca acuzatiile sunt "fabricate", relateaza Reuters.

Publicat:22.07.2018, 06:32

Serghei Lavrov a facut aceste comentarii în cadrul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, se arata într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe. Cei doi ar mai fi discutat despre îmbunataţirea situaţiei umanitare din Siria.

Maria Butina, 29 de ani, care deţine cetaţenia rusa, a fost inculpata de autoritaţile americane pentru ca a actionat ca agent de influenta în Statele Unite.

Femeia, care tinea legatura cu oameni de la Kremlin, ar fi reusit sa ajunga chiar în apropierea presedintelui Donald Trump.

S-a folosit de farmecele ei ca sa se infiltreze în organizatii politice si a reusit chiar sa obtina invitatii pentru a tine discursuri la câteva universitati americane.

Potrivit actului de acuzare, se pregatea sa plece din tara atunci când a fost arestata, chiar în ziua întâlnirii dintre Donald Trump si Vladimir Putin.

Frumoasa si pasionata de arme, Maria Butina a fost primita cu bratele deschise în cercurile conservatoare americane.

Potrivit unui profil online, din proprietara câtorva magazine de mobila din Siberia, Butina a ajuns militanta pentru dreptul de a purta arma la Moscova. Asta le-a atras atentia unor oameni puternici din Rusia si i-au deschis usa puternicei National Rifle Association din America.

Actualul consilier al lui Donald Trump pe probleme de securitate, John Bolton, pe atunci membru în conducerea asociatiei, a aparut chiar într-un clip realizat de organizatia condusa de Butina.

Butina a ajuns sa participe la evenimente la care era invitat Donald Trump. În 2015 i-a adresat o întrebare despre sanctiunile împotriva Rusiei.

Potrivit procurorilor, Maria Butina avea o relatie de fatada cu un politician din Dakota de Sud si i-a oferit altcuiva favoruri intime pentru a intra într-o organizatie de care era interesata. Era invitata sa tina discursuri în universitati si la tabere de vara ale tineretului republican.

În tot acest timp, Butina tinea legatura cu Aleksandr Torsin, figura influenta în politica rusa. Întreaga poveste a atras comparatii între ea si Anna Chapman, o spioana rusa devenita celebra dupa ce a fost arestata în Statele Unite în 2010.