Militarul nord-coreean care a dezertat in Coreea de Sud in 2017 este fiul unui general, dar sustine ca majoritatea tinerilor din Coreea de Nord nu ii sunt loiali lui Kim Jong-un, conform unui ziar japonez, scrie The Guardian.

Publicat:19.11.2018, 15:43

Fuga lui Oh Chong Song prin satul Panmunjom de la granita, în timp ce soldatii nord-coreeni trageau asupra lui, a fost un subiect discutat la nivel international în 2017, relateaza News.ro.

Oh, în vârsta de 25 de ani, este fiul unui ofiter de rang înalt, conform ziarului japonez Sankei Shimbun.

În ciuda faptului ca a fost nascut într-o pozitie privilegiata, el nu este fidel conducerii statului nord-coreean. „În Coreea de Nord, oamenii, în special generatia tânara, sunt indiferenti unii fata de ceilalti, fata de politica si lideri si nu exista niciun sentiment de loialitate”, a precizat el.

Oh se simte „indiferent” fata de Kim Jong-un si nu este interesat de felul în care prietenii lui îl vad pe liderul nord-coreean.

Probabil 80% din generatia mea se simte indiferenta si nu are niciun fel de loialitate”, a afirmat el.

„Este normal sa nu fii interesat sau loial din moment ce sistemul ereditar este luat ca atare, indiferent de incapacitatea de a hrani oamenii”, a precizat Oh.

Oh a negat informatiile din Coreea de Sud conform carora este acuzat de crima în Coreea de Nord.

Dupa niste probleme nespecificate cu prietenii, se arata în articolul din Sankei, el a început sa consume bauturi alcoolice. Când se afla în drum spre postul sau, el a trecut ilegal de un punct de securitate si, temându-se ca va fi executat, a decis sa continue sa mearga.

„M-am temut ca as putea fi executat daca ma întorc asa ca am trecut granita”, a afirmat el, adaugând ca nu are niciun regret. Ziarul sustine ca serviciile secrete japoneze au confirmat identitatea lui Oh.

Un videoclip scurt postat pe site-ul ziarului îl arata pe Oh purtând o geaca neagra si o bluza alba, vorbind cu un accent nord-coreean. Nu îi este dezvaluita fata.

„Simteam ca suntem la un pas de razboi cu SUA”, a afirmat Oh. El a adaugat ca îi întelege pe fostii colegi care au tras în el: „Daca nu ar fi tras, ar fi fost pedepsiti aspru. Asa ca daca as fi fost în locul lor, as fi facut la fel”.