Google+

Theresa May: "Marea Britanie nu va cere iesirea din UE pana la sfarsitul anului". Acuzatiile aduse guvernului lui Cameron

Marea Britanie nu va depune cererea oficiala de iesire din Uniunea Europena ca urmare a referendumului in favoarea Brexitului "pana la sfarsitul acestui an", a declarat miercuri premierul britanic Theresa May, relateaza AFP, conform Agerpres.

 

"Acest lucru nu se va intampla pana la sfarsitul anului", a declarat ea pentru presa la sfarsitul unei intrevederi cu cancelarul german Angela Merkel, explicand ca Marea Britanie are nevoie de timp pentru a pregati aceasta etapa.

 

Totodata, premierul britanic a afirmat ca doreste sa aiba o relatie "constructiva" cu Germania si alti parteneri europeni pentru a asigura plecarea "sensibila si organizata" a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

 

"Desigur, asa cum vom continua sa lucram impreuna, trebuie de asemenea sa negociem iesirea cu succes a Marii Britanii din Uniunea Europeana", a mai spus ea. "Acest lucru necesita timp si o munca serioasa si detaliata, insa, atata timp cat suntem membru al UE, vom respecta drepturile si obligatiile care ne revin", a subliniat sefa guvernului de la Londra.

 

Ea a afirmat ca Marea Britanie are nevoie de timp pentru a-si stabili obiectivele inainte de a invoca Articolul 50, procedura oficiala pentru parasirea Uniunii Europene.

 

Theresa May a afirmat ca este clar faptul ca populatia Marii Britanii doreste un control mai mare asupra imigratiei, insa a subliniat faptul ca relatiile comerciale bune sunt vitale pentru economie.

 

"Este foarte clar pentru mine ca unul dintre mesajele pe care britanicii l-au dat prin votul lor in favoarea Brexitului este acela ca ei doresc un control asupra circulatiei persoanelor din Uniunea Europeana. Desigur, acesta va fi unul dintre subiectele pe care le vom analiza", a mai spus ea in cadrul conferintei de presa.

 

"Este de asemenea clar ca ne dorim un acord corect in domeniul comertului si cel al serviciilor", a adaugat premierul britanic.

 

Parlamentarii acuza guvernul Cameron ca nu a pregatit tara pentru un vot favorabil Brexitului

 

O comisie parlamentara a acuzat guvernul fostului premier britanic David Cameron de 'neglijenta crasa' pentru ca, inaintea referendumului din 23 iunie, nu a reusit sa pregateasca tara pentru un posibil vot favorabil iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, relateaza DPA.

 

''Ideea guvernului anterior de a nu da instructiuni departamentelor cheie, printre care Foreign Office, pentru a se pregati de posibilitatea ca electoratul sa voteze pentru iesirea din UE a ajuns la nivelul de neglijenta crasa'', se mentioneaza intr-un raport al comisiei pentru afaceri externe a legislativului britanic.

 

Documentul mentioneaza ca lipsa de planificare a 'amplificat incertitudinea post-referendum atat in Marea Britanie, cat si in randul partenerilor esentiali internationali' si a facut ca munca noului premier Theresa May sa fie 'substantial mai dificila'.

 

Presedintele comisiei, Crispin Blunt, din Partidul conservator, a declarat ca noul guvern britanic 'trebuie sa dea semnale clare aliatilor Marii Britanii din intreaga lume' ca tara este 'hotarata' sa isi asume rolul in perioada post-Brexit.

 

''Nu este vorba numai despre comertul in UE sau cu restul lumii - desi aceasta reprezinta o provocare semnificativa. Este vorba si despre reputatia internationala a Regatului Unit'', a spus Blunt.

 

David Cameron a demisionat din postul de prim-ministru dupa ce el nu a reusit sa convinga electoratul britanic sa voteze, pe 23 iunie, pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana. 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn