Washington Post a publicat ultimul editorial al jurnalistului disparut Jamal Khashoggi, o pledoarie pentru libertatea presei, in tarile arabe. Ziarul a decis publicarea sa dupa ce si-a dat seama ca Jamal Khashoggi nu se va mai intoarce.

Publicat:19.10.2018, 05:36

Washington Post a publicat miercuri ceea ce cotidianul american a prezentat drept ultimul mesaj a lui Jamal Khashoggi, în care jurnalistul disparut scrie despre necesitatea libertatii presei în lumea araba, de unde lipseste în mod crud.

“Din nefericire, aceasta situatie probabil nu se va schimba”, scrie el în acest editorial transmis de traducatorul sau cotidianului Washington Post a doua zi dupa disparitia sa.

“A fost o perioada în care jurnalistii au crezut ca internetul va elibera informatia de cenzura si de controlul asociat presei scrise”, a adaugat el.

″Însa aceste guverne, a caror existenta se bazeaza chiar pe controlul informatiei, au blocat internetul de maniera agresiva”, a mai scris jurnalistul.

Din punctul lui vedere, “lumea araba se confrunta cu propria sa versiune a cortinei de fier, impusa nu de actori externi, ci de forte nationale care îsi disputa puterea”.

Iar jurnalistul, critic al puterii de la Riad, nu se fereste sa dea exemplul Qatarului, mare rival al Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu.

“Guvernul din Qatar continua sa sustina difuzarea de informatii internationale, contrar eforturilor vecinilor sai care vizeaza mentinerea controlului informatiei pentru a sprijini vechea ordine araba ”, scrie el despre tara araba în care emite canalul Al-Jazeera.

În contextul în care suspiciunile de asasinat al lui Jamal Khashoggi de catre ucigasi trimisi de Riad devin tot mai puternice, cotidianul american a decis în cele din urma sa publice articolul.

“Washington Post a întârziat publicarea pentru ca speram ca Jamal sa revina la noi si sa-l editam împreuna cu el”, scrie într-un text care însoteste articolul editorialista Karen Attiah.

“Acum trebuie s-o accept: asta nu se va întâmpla. Va fi ultima sa contributie”, a adaugat ea. ”Acest editorial reda perfect angajamentul si pasiunea sa pentru libertate în lumea araba. O libertate pentru care pare sa-si fi dat viata”, subliniaza Karen Attiah.

Sursa: BBC