Google+

Ultimul mesaj al jurnalistului saudit disparut a fost publicat. Ce spune despre lumea araba - VIDEO

Washington Post a publicat ultimul editorial al jurnalistului disparut Jamal Khashoggi, o pledoarie pentru libertatea presei, in tarile arabe. Ziarul a decis publicarea sa dupa ce si-a dat seama ca Jamal Khashoggi nu se va mai intoarce.

 

Washington Post a publicat miercuri ceea ce cotidianul american a prezentat drept ultimul mesaj a lui Jamal Khashoggi, în care jurnalistul dispărut scrie despre necesitatea libertăţii presei în lumea arabă, de unde lipseşte în mod crud.

 

“Din nefericire, această situaţie probabil nu se va schimba”, scrie el în acest editorial transmis de traducătorul său cotidianului Washington Post a doua zi după dispariţia sa.

 

“A fost o perioadă în care jurnaliştii au crezut că internetul va elibera informaţia de cenzură şi de controlul asociat presei scrise”, a adăugat el.

 

″Însă aceste guverne, a căror existenţă se bazează chiar pe controlul informaţiei, au blocat internetul de manieră agresivă”, a mai scris jurnalistul.

 

Din punctul lui vedere, “lumea arabă se confruntă cu propria sa versiune a cortinei de fier, impusă nu de actori externi, ci de forţe naţionale care îşi dispută puterea”.

 

Iar jurnalistul, critic al puterii de la Riad, nu se fereşte să dea exemplul Qatarului, mare rival al Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu.

 

“Guvernul din Qatar continuă să susţină difuzarea de informaţii internaţionale, contrar eforturilor vecinilor săi care vizează menţinerea controlului informaţiei pentru a sprijini vechea ordine arabă ”, scrie el despre ţara arabă în care emite canalul Al-Jazeera.

 

În contextul în care suspiciunile de asasinat al lui Jamal Khashoggi de către ucigaşi trimişi de Riad devin tot mai puternice, cotidianul american a decis în cele din urmă să publice articolul.

 

“Washington Post a întârziat publicarea pentru că speram ca Jamal să revină la noi şi să-l edităm împreună cu el”, scrie într-un text care însoţeşte articolul editorialista Karen Attiah.

 

“Acum trebuie s-o accept: asta nu se va întâmpla. Va fi ultima sa contribuţie”, a adăugat ea. ”Acest editorial redă perfect angajamentul şi pasiunea sa pentru libertate în lumea arabă. O libertate pentru care pare să-şi fi dat viaţa”, subliniază Karen Attiah.

 

Sursa: BBC


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn