Primarii din Moldova spun ca nu au suficienti bani ca sa rezolve problemele localitatilor pe care le conduc. Guvernul implementeaza prea putine programe in regiuni, iar fondurile sunt impartite dupa culoarea politica. Acestea sunt cateva dintre concluziile formulate la intalnirea primarilor din Moldova cu colegii lor de peste Prut.

Publicat:26.09.2018, 14:10

Primarul din Comrat spune ca cea mai mare problema a orasului pe care il conduce este de ordin ecologic. Raul Ialpug este un adevarat focar de infectie pentru ca apele reziduale se revarsa acolo fara sa fie filtrate.

Serghei ANASTASOV, PRIMARUL ORASULUI COMRAT:  “Avem raulet, dar numai numele a ramas, problema e mare si apa curge in Marea Neagra. Sa rezolvam problema ecologica nu putem pentru ca daca cu 60 de milioane cat avem noi bugetul iar probleme avem cat o suta de milioane.”  

 Primarul spune ca in ultimii doi ani, Comratul s-a “infratit” cu doua orase din Romania, iar datorita parteneriatului spera ca va putea accesa mai multe fonduri europene.

Serghei ANASTASOV, PRIMARUL ORASULUI COMRAT: Asa un oras ca si Comratul din Romania au zeci de persoane care aduc proiecte si aduc 10, 20 milioane si problema sa rezolva.”

 Primarul orasului Gura Humorului din Romania este la carma localitatii inca din 2004. Spune ca si-a inceput mandatul cu o multime de probleme.

Marius Iona URACIUC, PRIMAR GURA HUMORULUI, ROMANIA:Acum dupa 15 ani sunt 136 hoteluri, moteluri. Avem 2 parti de skii, cel mai mare parc de aventura. Intrarea in UE si fondurile accesate au fost niste parghii.”  

 Acesta sustine ca cetateni romani au cerinte  mari de la autoritatile locale.

Marius Iona URACIUC, PRIMAR:Presiunea care o pune pe admistratie nu face decat sa ne tie in priza. Veti vedea si DVS dupa ce veti avea drumuri buni, apa, canalizare, se vor vrea peste mai multe pentru biclisti, iluminat la nivel.”

 Primarii din Moldova spun ca din banii din  bugetul local nu poti face mare lucru. Fondurile puse la dispozitie de Guvern sunt prea putine, iar primariile pierd multe proiecte pentru ca tara noastra nu este in lista statelor de aderare la UE.

Violeta CRUDU, PRIMAR COMUNCA CRUZESTI:Fiecare primar incearca sa aduca aceste finantari dar ele sunt prea putine, mici de aia este lupta intre noi."

 Viorel FURDUI, DIRECTORUL CONGRESULUI AUTORITATILOR LOCALE, RM:  “Priamrii din Moldova nu au acces la fonduri, nici nu se compara in raport cu cele din UE. La niveul autoritatile de stat nu exista abordata problema de confinantare, pentru accesa fondurile trebuie constributie de 10, 20 dar nu avem aceast constributie.” 

 La sfarsitul conferintei, autoritatile locale au votat o declaratie prin care vor sa atraga atentia Guvernelor din ambele tari, dar si a partenerilor de dezvoltare asupra problemelor financiare cu care se confrunta.