Google+

Centrul de sanatate publica a testat apa in parcul central al capitalei, iar doritorii au putut sa-i verifice continutul de saruri - VIDEO

Centrul de sanatate publica a testat apa in parcul central al capitalei, iar doritorii au putut sa-i verifice continutul de saruri - VIDEO
Embed:

Centrul de sanatate publica a testat azi gratuit apa in parcul central al capitalei. Toti doritorii au putut sa verifice continutul de saruri in apa pe care o beau de obicei. Testele s-au efectuat in cadrul unei manifestatii organizate cu ocazia Zilei mondiale a apelor. In timp ce adultii urmareau cu atentie experimentele, copiii erau distrati de animatori.


Coada cea mai mare a fost la cortul unde se testa duritatea apei.


“Am luat-o de acasa din robinet si tot de acasa de la filtru si vreau sa  vad diferenta, care este duritatea.”

“Apa filtrata 9,2 duritatea, apa nefiltrata 10,5. Deci practic nu-i mare diferenta, dar norma este pana la 10.”


Dar ce reprezinta de fapt duritatea apei si ce efecte are? Iata raspunsul specialistilor.


Nina POSTICA, MEDIC LABORANT CENTRUL DE SANATATE PUBLICA CHISINAU: “Asta e continutul in principiu de calciu si magneziu, care da duritate apei. E mai greu se spala cu ea, ami greu se pregateste, crupe, fasulele se fierb mai greu. Daca metabolismul este bine, ele se elimina din organis, daca ceva nu e in regula, atunci se depuna pe caile biliare si atunci actioneaza.”


La cativa metri distanta - alte experimente menite sa atraga curiosi. Aici, specialistii aratau cum actioneaza apa in cele 4 sisteme: digestiv, cardiovascular, nervos si renal.

 

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Doritorii au putut sa-si masoare aici si nivelul de hidratare al organismului. Iata cum. Se ia un blister galben, se tine un minut intre buze, iar ulterior se analizeaza culoarea. nivelul meu de hidratare este..."


Renumitul indemn – pentru sanatatea dumneavoastra, consumati minimum 2 litri de apa pe zi – si-a facut efectul. Practic toti cei pe care i-am intrebat astazi despre hidratare, s-au laudat ca stiu norma. 


 “2l. jumatate. Reusesc, fac sport.”


“Minimul 2 litri jumate.”


“1 litru jumate. Uneori uit, dar am deja dozat acasa sticultele cu apa pe care le beau acasa dimineata, amiaza si seara.”


Mai putin interesati de efectele apei dure asupra organismului, copiii si-au gasit alte distractii printre corturile sanepidului.

“A fost chiar si o tombola si am luat locul mare.”


"Pentru ea a fost ft interesant. Tot mai des asa sarbatori ar fi bine pentru copii."

 

“Fetitei i-a placut, a participat la concursuri. Si este bucuroasa.”


Responsabilii de la Centrul de sanatate publica, cei care au organizat evenimentul, afirma ca este important sa verificam calitatea apei, mai ales cea a apei din fantani. 


Luminita SUVEICA, SEFA CENTRUL DE SANATATE PUBLICA CHISINAU: “Noi in ultimul timp nu avem o apa atit de siguraa, ami ales din fantinile proprii.”


22 martie a fost declarata Ziua Mondiala a Apei in 1992. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn