Google+

Elevii nu vor mai plati pentru manualele scolare: Este ilegal. Decizia Curtii Constitutionale

Magistratii de la Curtea Constitutionala au decis. Elevii nu vor mai plati pentru manualele scolare. Potrivit CC acest lucru este ilegal.

 

Comunicatul emis de CC:

 

Dispoziţiile art. 41 alin. (4) din Codul educaţiei, care reglementează asigurarea elevilor claselor a V-IX cu manuale şcolare conform schemei de închiriere, aprobată de Ministerul Educaţiei, sunt contrare gratuităţii învăţământului prevăzut de Constituţie (Art. 35).

Astfel, Curtea a statuat că stabilirea unor plăţi obligatorii pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele şcolare, care constituie un element esenţial al procesului de instruire, este contrară Legii Supreme.

Mai mult, gratuitatea învăţământului primar şi secundar general este prevăzută şi de jurisprudenţa anterioară a Curţii (HCC nr. 27 din 29 septembrie 1998).

În acelaşi timp, Curtea a constatat reglementări confuze în Codul educaţiei cu referire la ciclurile învăţământului obligatoriu, motiv pentru care va remite o Adresă Parlamentului în vederea înlăturării deficienţelor constatate.
Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Subiectul fost examinat de către Curtea Constituţională în următoarea componenţă: Domnul Alexandru Tănase, preşedinte şi domnii Aurel Băieşu, Igor Dolea, Veaceslav Zaporojan, judecători.

În prezent, elevii claselor V–IX sunt asiguraţi cu manuale şcolare doar în urma achitării unei plăţi de închiriere. În acelaşi timp, elevii claselor I-IV, care sunt asiguraţi cu manuale gratuit.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Social
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn