Testul mainilor curate la Spitalul de Urgenta. De astazi, medicii de acolo vor putea fi convinsi ca nu transmit boli infectioase prin bacteriile de pe mainile murdare si nu se vor contamina si ei la randul lor de la pacienti. Institutia a fost dotata cu 2 aparate care realizeaza controlul infectiilor. Ele au fost aduse din Estonia si costa aproximativ 2,500 de euro.

Publicat:18.05.2016, 15:19


Specialistii din Estonia, care au adus dispozitivele, spun ca acestea functioneaza foarte simplu. La inceput, este necesar ca medicii sa-si dezinfecteze corect mainile. 

Cele mai problematice regiuni sunt în jurul degetului mare, dar si în partea de sus a mâinii. Pentru asta înclestam mâinile. Este important ca toata suprafata mâinii sa fie acoperita cu antiseptic. Daca ne vom uita în aparat, vom vedea ca toata suprafata este acoperita cu antiseptic. Acum, sunt gata sa îmi pun manusile si sa merg la pacient. 

In cazul in care medicul nu si-a dezinfectat corect mainile, atunci suprafata care nu a fost acoperita cu antiseptic va avea o culoare intunecata.

"Dupa cum vedeti, este degetul meu mare si vârfurile degetelor. Suprafetele albe sunt dezinfectate. „


70 la suta din bolile nosocomiale, adica infectiile capatate in spitale, se transmit prin mainile murdare. Astfel, cu ajutorul acestor aparate, medicii, dar si asistentele medicale se pot asigura ca nu vor transmite sau nu se vor infecta de diverse boli. 

“Daca o sa facem testul si o sa vedem ca este murdar, o sa ne fie rusine noua personal..”


Cele doua aparate costa in jur de 1,200 de euro fiecare. Medicii estonieni au spus ca astfel de instrumente sunt folosite in tara lor de aproape 15 ani, iar numarul pacientilor contaminati cu boli infectioase a scazut considerabil. 

Mihai CIOCANU, DIRECTOR INSTITUTUL DE MEDICINA URGENTA "In urma implimentarii acestui program, numarul infectiilor se micsoreaza cu 80 la suta...” 

Recent au fost instalate dezinfectante pe mai multe holuri din spital, dar si in toate saloanele din 2 sectii. 

Totusi, medicii estonieni ne recomanda sa folosim cat mai putine antiseptice, iar acasa sa ne spalam pe maini doar cu sapun si apa curata.

Ludmila OLENIC, MEDIC ESTONIA "Nu este recomandat sa folositi antiseptice, sapun ce contine antiseptice sau servetele umede. Daca mergeti într-o excursie si nu aveti apa, doar atunci le puteti folosi. "


Cele doua aparate au fost donate Institutului de Medicina Urgenta, in cadrul unui proiect de parteneriat dintre institutia medicala din tara noastra si Spitalul Universitar Tartu, din Estonia.