Google+

Documente declasificate. Ce s-a tinut secret pana acum despre Titanic

De-a lungul anilor s-a crezut ca descoperirea epavei Titanicului pe fundul oceanului, in 1985, a fost rezultatul unui efort stiintific.

 

Acum însă, precizează CNN, declasificarea documentelor din acea perioadă contrazice această teorie.


Robert Ballard, cel care a descoperit Titanicul, a declarat că expediţia a fost, de fapt, o misiune militară secretă de recuperare a două submarine nucleare care erau scufundate în ocean.


”Nu au vrut ca lumea întreagă să ştie acest lucru, aşa că a trebuit să spun altceva”, a spus Ballard.


Adevărata poveste din spatele descoperirii epavei Titanicului este acum prezentată şi la o expoziţie National Geographic Museum din Washington, care poate fi vizitată până la sfârşitul anului.


Ballard a fost comandant în Marina americană şi cercetător la Institutul Oceanografic Woods Hole. Marina SUA i-a oferit oportunitatea şi fondurile financiare să caute Titanicul, cu condiţia să găsească cele două submarine, USS Thresher şi USS Scorpion.


”Ştiam unde se află submarinele. Ei voiau să mă întorc fără ca ruşii să mă urmărească, pentru că erau interesaţi de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher şi USS Scorpion, precum şi de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, mai spune Ballard.


Iar după ce echipa sa a găsit submarinele, au mai avut la dispoziţie 12 zile ca să caute şi Titanicul. Faimoasa navă zăcea pe fundul apei, la o adâncime de peste 3.600 de metri în Oceanul Atlantic.


”Când am descoperit Titanicul am fost foarte entuziasmaţi, pentru că fusese o muncă dificilă”, a mai spus el.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din Stiinta
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn