De-a lungul anilor s-a crezut ca descoperirea epavei Titanicului pe fundul oceanului, in 1985, a fost rezultatul unui efort stiintific.

Publicat:14.12.2018, 12:12

Acum însa, precizeaza CNN, declasificarea documentelor din acea perioada contrazice aceasta teorie.


Robert Ballard, cel care a descoperit Titanicul, a declarat ca expeditia a fost, de fapt, o misiune militara secreta de recuperare a doua submarine nucleare care erau scufundate în ocean.


”Nu au vrut ca lumea întreaga sa stie acest lucru, asa ca a trebuit sa spun altceva”, a spus Ballard.


Adevarata poveste din spatele descoperirii epavei Titanicului este acum prezentata si la o expozitie National Geographic Museum din Washington, care poate fi vizitata pâna la sfârsitul anului.


Ballard a fost comandant în Marina americana si cercetator la Institutul Oceanografic Woods Hole. Marina SUA i-a oferit oportunitatea si fondurile financiare sa caute Titanicul, cu conditia sa gaseasca cele doua submarine, USS Thresher si USS Scorpion.


”Stiam unde se afla submarinele. Ei voiau sa ma întorc fara ca rusii sa ma urmareasca, pentru ca erau interesati de armele nucleare care se aflau la bordul USS Thresher si USS Scorpion, precum si de efectul reactoarelor nucleare asupra mediului”, mai spune Ballard.


Iar dupa ce echipa sa a gasit submarinele, au mai avut la dispozitie 12 zile ca sa caute si Titanicul. Faimoasa nava zacea pe fundul apei, la o adâncime de peste 3.600 de metri în Oceanul Atlantic.


”Când am descoperit Titanicul am fost foarte entuziasmati, pentru ca fusese o munca dificila”, a mai spus el.