Infrastructura rutiera depasita, numarul mare de masini, lipsa locurilor de parcare, la pachet cu incompetenta autoritatilor, sunt doar cateva dintre cauzele ambuteiajelor in capitala. Expertii spun ca daca autoritatile locale, dar si cele centrale nu vor interveni  pentru a le solutiona, in urmatorii ani situatia se va agrava. Zilnic locuitorii capitalei sunt nevoiti sa stea in ambuteiaje, considerate de multi drept cea mai grava problema a orasului.

Publicat:08.10.2023, 18:01

In momentul independentei in capitala erau inregistrate 50 de mii de masini.

Astazi cifra este de 5 ori mai mare la acelasi numar de drumuri. Statisticile arata ca automobilele ocupa 20 la suta din suprafata strazilor din oras.

Numarul automobilelor va continua sa creasca, spun expertii, ceea ce va genera ambuteiaje si mai mari in anii urmatori.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „Prima problema - numarul de masini creste. Daca la alte capitole noi ramanem in urma Europei, la numarul de masini noi ne apropiem rapid de media europeana. Daca media europeana este de 600 de masini la o mie de locuitori, la noi in Moldova sunt mai putin de 300. Asta inseamna ca in viitorii 10 ani numarul de masini in Moldova si in Chisinau cel putin se va dubla.”

Infrastructura rutiera depasita este o alta cauza a ambuteiajelor. In oras s-au construit blocuri, insa din contul drumurilor, terenurilor de joaca si a parcarilor.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „Nu am facut drumuri, orasul l-am inghesuit, am bagat 80 de mii de apartamente pe aceeasi suprafata, fara ca sa extindem orasul, s-a dat permisiunea sa fie construit fara locuri de parcare.”

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV:  „Asadar, lipsa locurilor de parcare este o alta cauza a ambuteiajelor. Soferii se plang ca sunt nevoiti sa parcheze masinile pe unde apuca - pe trotuar sau pe benzi de circulatie. Potrivit autoritatilor, in capitala ar fi nevoie de circa 75 de mii de locuri de parcare, pe cand in prezent exista doar aproximativ 15 mii.”

LOCURI PARCARE

NECESARE - 75 DE MII

EXISTENTE – 15 MII

 „Si noi am parcat pe partea cealalta de drum pentru ca nu avem unde, trebuie construite parcari.”

„ - De ce ati parcat aici?

–   Pentru ca si alte masini s-au parcat aici si am crezut ca e parcare. Nu este nimic care ar arata ca aici nu pot parca.”

 „Noi umblam deja de 45 de minute, nu putem sa gasim un loc de parcare. Este o problema enorma, cum se poate asta?”

Si, de nevoie, pietonii fac slalom printre masini.

„Foarte tare ma deranjeaza, dar cui sa-i explici?”

Ilie BRICICARU, EXPERT INTERNATIONAL IN SIGURANTA INFRASTRUCTURII PENTRU TRANSPORT:

“Nu intotdeauna este obligatoriu ca sa ai doua, trei benzi de circulatie, poti sa ai una dar sa fie foarte fluenta. Acele parcari haotice strica momentul acesta. Fluenta scade, unul intra in locul cela de parcare, altul iese. Se blocheaza fluxul.”

Lipsa transportului public de calitate, la fel, este o problema.

„Transportul este aglomerat, nu in toate este aparat de aer conditionat, li se mai face rau.”

Expertii spun ca autoritatile mai au de muncit la acest capitol - toate autobuzele si troleibuzele vechi trebuie inlocuite cu cele noi, vehiculele trebuie sa fie curate, comode si sa nu intarzie, astfel incat calatorii sa renunte la masinile personale in favoarea transportului in comun.

Ilie BRICICARU, EXPERT INTERNATIONAL IN SIGURANTA INFRASTRUCTURII PENTRU TRANSPORT:  „Conditiile de circulatie cu transportul public trebuie sa fie asigurate prin aceasta structura multimodala, cu HUB-uri de transport. Daca eu de exemplu vin din afara orasului sa pot lasa masina undeva intr-o margine de oras, sa urc intr-un transport public si sa merg unde am nevoie.”  

Zilnic orasul Chisinau este tranzitat de 30 de mii de masini. Se intampla in conditiile in care capitala nu are o centura de ocolire, desi despre acest proiect se vorbeste inca din anul 2014.

Ilie BRICICARU, EXPERT INTERNATIONAL IN SIGURANTA INFRASTRUCTURII PENTRU TRANSPORTURI:  „O parte a centurii Chisinau exista. Si daca partea asta mica va fi foarte bine semnalizata, foarte multi soferi care nu au necesitatea de a intra in oras, ar ocoli orasul.”

Expertii sustin ca daca autoritatile nu vor interveni si nu vor implementa masuri pentru a rezolva problema ambuteiajelor situatia se va agrava si mai mult.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC:  „Noi pur si simplu am mutilat orasul acesta, noi am depus tot efortul ca sa il distrugem si sa il facem imposibil de locuit.”

Ce promit si ce intreprind, de fapt, autoritatile centrale si cele locale pentru a solutiona problema, aflati in reportajul urmator.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.