Șeful Procuraturii Generale dă vina pe judecători pentru faptul că încă nimeni nu a fost condamnat în dosarele deschise pentru finanțarea ilegală a partidelor afiliate fugarului Ilan Șor. Potrivit lui Ion Munteanu, examinarea acestora este tergiversată în instanța de judecată. Asociația judecătorilor nu a reacționat deocamdată.

Publicat:28.10.2024, 19:48

Dosarul pe numele Marinei Tauber și a Partidul Șor, pentru falsificarea rapoartelor de finanțare a campaniei electorale și a partidului Șor, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, dar și amestec în înfăptuirea justiției a fost expediat în judecată în iunie 2023.

Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL: ”Au fost expediate în instanța de judecată 67 de volume. Până în prezent au avut loc 63 de ședințe. Cunoașteți instanța, cunoașteți judecătorii, vă rog să-i întrebați până când vor dura procedurile.”

Iar dosarul Evgheniei Guțul, pentru acceptarea cu bună știință a finanțării concurentului electoral și partidului din partea unui grup criminal organizat, a fost transmis în instanță în aprilie, spune Munteanu. Până acum nu există o decizie.  

Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL: ”Cauza penală a fost transmisă în judecată în 68 de volume cu un rechizitoriu de peste 310 pagini. Până în prezent au fost 23 de ședințe de judecată. Examinarea judecătorească este tergiversată și aceasta nu este o consecință a acțiunilor acuzatorului de stat.”

Nu există nicio decizie nici în dosarul lui Alexandr Nesterovschi, învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari în interesul grupului criminal organizat Șor.

Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL: ”Până în prezent, au fost 12 ședințe de judecată. Acestea sunt doar o parte din cauzele penale care au tangență directă cu vicierea procesului electoral. Mai sunt alte dosare la etapa de urmărire penală în procuraturile specializate și ce vizează zeci de episoade de corupere electorală, toate urmând să parcurgă pași.”

Munteanu susține că finalitatea în toate aceste dosare este în mâna judecătorilor. Asociația judecătorilor nu ne-a răspuns la apeluri pentru o reacție. Într-o postare pe facebook, consiliul superior al magistraturii și-a exprimat disponibilitatea de a examina fiecare sesizare cu privire la eventuale abateri. Totodata, CSM a făcut apel la respectarea independenței justiției.

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII: ”CSM își exprimă disponibilitatea de a examina cu maximă atenție și seriozitate fiecare sesizare cu privire la eventuale abateri, în limitele competențelor sale legale. Totodata, CSM reaminteste că legislația în vigoare prevede condițiile în care se înaintează sesizările pe cazuri concrete și procedura de examinare a acestora.”

Munteanu a făcut un apel către avocați, procurori și ofițeri.

Ion MUNTEANU, PROCURORUL GENERAL: ”Suntem în fața unei provocări fără precedent. Acțiunile infracționale sunt puse în aplicare de organizațiile și grupările criminale organizate care sunt coordonate din afara țării. Aceste formațiuni utilizează tot spectrul din cadrul unui război hibrid. Este nu doar demnitatea noastră profesională în joc, este pusă existența noastră ca stat de drept, este viitorul nostru. Sunt convins că vom trece peste aceste provocări.”