11 detinuti din penitenciarul numarul 17 din Rezina, condamnati la inchisoare pe viata, au intrat in greva foamei. Acestia denunta conditii inumane si comportament agresiv din partea angajatilor si cer sa li se asigure dreptul la eliberarea conditionata. Administratia Nationala a Penitenciarelor, care nu comenteaza acuzatiile, spune ca detinutii sunt sub supravegherea medicilor si ca a informat ministerul Justitiei despre caz.
Despre detinutii, care au intrat in greva foamei acum o saptamana, a anuntat avocatul unuia dintre condamnati. Acesta a scris pe facebook ca detinutii s-au plans, printre altele, de conditii inumane si degradante si aplicarea torturii. Potrivit avocatului, detinutii sunt nemultumiti si de faptul ca instanta nu a aplicat mecanismul compensator pentru detinerea in conditii precare, adica nu i-a eliberat inainte de termen, dupa ispasirea a 25 de ani de inchisoare, conform Codului penal.
Arsen SARUHANYAN, AVOCAT: “Sunt multe motive, probleme ce tin de activitatea legiuitorului, actiunile ilegale ale organelor executorii. In prezent nimeni nu reactioneaza, am adresat intrebari ministerului justitiei, am incercat sa apelez la alte institutii. Clientii mei sustin ca vor tine greva foamei atat timp cat nu o sa fie satisfacute solicitarile, expresia pentru realizarea drepturilor acestor condamnati.”
Totodata, avocatul sustine ca a avut ultima vizita in penitenciar pe data de 11 noiembrie, iar starea de sanatate a detinutilor se agraveaza zilnic. Intr-un comunicat de presa, reprezentantii Administratiei Nationale a Penitenciarelor sustin ca detinutii au fost mutati intr-o celula separata si ca au fost examinati de medicul institutiei si de un psiholog.
ADMINISTRATIA NATIONALA A PENITENCIARELOR: “Detinutii aflati la greva foamei sunt supravegheati zilnic de medicul institutiei si asistati de un specialist-psiholog, astfel sanatatea si viata condamnatilor nu este expusa vreunui pericol.”
In acelasi timp, sustin ca au informat Ministerul Justitiei despre plangerile detinutelor. Responsabilii ministerului sustin ca le-au primit si urmeaza sa fie analizate, ulterior vor fi luate masurile necesare, fara sa spuna care sunt acestea. Am incercat sa obtinem o reactie la acuzatiile privind comportamentul agresiv din partea angajatilor penitenciarilor, dar reprezentantii ANP nu ne-au raspuns la telefon. Reprezentantii biroului avocatului poporului sustin ca membrii consiliului pentru prevenirea torturii au efectuat anterior vizite la penitenciarul numarul 17, cand alti detinuti au anuntat greva foamei.
Consiliul a iesit cu o lista de recomandari si este si raspunsul ANP despre ce recomandari pot fi executate, care sunt planificate pentru urmatorul an. In septembrie doi colegi au fost cu comisia pentru drepturile omului cand 35 de detinuti au declarat greva foamei. Dupa acea comisie am facut o sedinta comuna cu ANP si noi am participat la aceasta sedinta si colegii de la ANP au raportat care sunt masuri care pot fi executate.
Si in anul 2019, 17 detinuti din acelasi penitenciar au anuntat greva foameni din cauza conditiilor proaste din inchisoare.