11 persoane, printre care doi angajați ai MAI cu funcții de conducere au pus la cale o schemă prin care organizau migrația ilegală a cetățenilor ucraineni. În total, aceștia au ajutat 12 bărbați să intre ilegal în țara noastră. Două persoane au fost reținute și plasate în arest, celelate au statut de bănuit. 

Publicat:24.12.2024, 10:48

Potrivit Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, unul dintre suspecți a fost reținut chiar în timp ce transporta cu mașina personală patru bărbați ucraineni, la Dondușeni.  Cel de al doilea bărbat plasat în arest, care este și unul dintre organizatorii schemei a fost reținut la domiciliul său din Otaci.

Ofițerii SPIA împreună cu mascații de la „Fulger” au descins cu 19 percheziții la cei 11 suspecți, inclusiv doi angajați din structurile MAI, care dețin funcții de conducere. Printre aceștia se numără și un intermediar financiar al grupului infracțional, care primea fizic banii de la ucraineni.

Natalia SEREMET, PURTĂTORUL DE CUVÂNT AL SPIA: „Potrivit schemei, membrii grupului infracțional le organizau ucrainenilor intrarea ilegală în Moldova prin traversarea râului Nistru cu o barcă gonflabilă, contra sumei de 10.000 de dolari per migrant ucrainean.”

Au fost publicate și interceptări telefonice ale suspecților. 

INTERCEPTARE TELEFONICĂ: 

„- JEEP-ul nostru negru a trecut numai ce.

- Nu, al nostru acuș o să treacă prin vale. 

- Înseamnă că cineva a ieșit din JEEP-ul nostru, ușile s-au închis. Apoi a coborât un JEEP negru.

- Da, da, al nostru. Dar aici mai este un bărbat, stă în câmp.”

După ce ajungeau la noi în țară, bărbații ucraineni se prezentau la Inspectoratul General pentru Migrație și Poliția de Frontieră, pentru perfectarea actelor privind legalizarea șederii acestora în Moldova, în scopul plecării spre Uniunea Europeană. Totodată, în urma perchezițiilor au fost găsite atât barca folosită la traversarea ilegală a râului Nistru, cât și o parte din banii plătiți în numerar în sumă de circa 95 de mii de dolari. Cei doi reținuți au fost plasați în arest pentru 30 de zile, celelalte nouă persoane care nu au fost reținute urmează să se prezinte în fața autorităților de drept, pentru înaintarea statutului de bănuit. 

Tot astăzi, poliția de frontieră a anunțat despre destructurarea unei alte rețele de organizare a migrației ilegale formată din cetățeni moldoveni și ucraineni.

Aceștia preluau migranții de pe malul râului Nistru și îi transportau către complici, care le asigurau adăpost și îi ajutau să își legalizeze șederea la noi țară. Pentru asta primeau de la fiecare persoană câte 6.500 de dolari. Doi dintre membrii grupului, un moldovean și un ucrainean au fost reținuți și plasați în arest. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.