Abia la doua zile dupa ce balconul unui bloc de locuit din centrul capitalei s-a prabusit, responsabilii au mers sa inspecteze starea cladirii. De ce nu s-au facut verificari la timp si cand ultima data blocurile vechi din oras au fost evaluate, autoritatile de la primarie nu ne-au putut spune. Reprezentantii politiei anunta ca nu a fost pornita o ancheta in acest caz pentru ca nu sunt victime.

Publicat:04.05.2021, 17:53

Acest barbat locuieste la etajul patru al acestui bloc de pe strada Ismail din oras. Era acasa atunci cand o parte din balconul de la etajul 16 s-a prabusit. Tot el a alertat politia si pompierii. 

“- A cazut iata aici. Era totul plin cu beton.

- Nu va este frica?

- Ne este. Uitati-va, toate placile aici abia se tin.”


Nimeni nu a avut de suferit. Barbatul povesteste ca oamenii au apelat de cel putin 20 de ori la Intreprinderea Municipala pentru Gestionarea Fondului Locativ Comunal cu numarul 22, care este responsabila de starea blocului. 

“- Intreprinderea responsabila stie de problema asta.

- V-ati adresat? Ce va spun ei?

- Nimic, la noi trebuie sa se intample ceva grav ca sa fie miscari.”

Abia astazi, la doua zile de la incident, cativa inspectori au mers la fata locului. 

Locatarii spun ca desi achita o anumita suma de bani intreprinderii, responsabilii le-au spus ca nu au suficiente resurse pentru a face la timp inspectiile necesare. 

“Ne temem, mai bine aici sa stam. Intreprinderea Municipala pentru Gestionarea Fondului Locativ nici nu se intereseaza de starea blocului. Asa nimeni nu are nicio treaba cu blocul.”

Am mers la intreprindere pentru a vorbi cu directorul, dar acesta nu era la oficiul. L-am contactat de mai multe ori pe Eugen Ciuchitu, dar nu nu ne-a raspuns la apeluri. Seful interimar al Directiei Locativ Comunale ne-a spus ca responsabili de incident, dar si de prevenirea unor astfel de cazuri, se fac cei de la Intreprinderea Municipala pentru Gestionarea Fondului Locativ Comunal in gestiunea carora se afla cladirea. 

Ghenadie DUBITA, SEFUL INTERIMAR AL DIRECTIEI LOCATIV COMUNALE: “Starea blocului trebuie sa fie o preocupare a intreprinderii, in primul rand.”

Chiar si asa, nimeni de la primarie nu verifica cum si daca se face evaluarea corespunzatoare la timp. 

Ghenadie DUBITA, SEFUL INTERIMAR AL DIRECTIEI LOCATIV COMUNALE: “Gestionarea fondului locativ sunt persoane juridice, cu drepturi depline. Ele nu sunt conduse de catre cineva. Ele au statut, au stampila, au conducator. Au libertate de actiune, buget propriu, contracte proprii. Ele nu sunt parte a primariei.”

Serviciul de presa al politiei capitalei ne-a spus ca informatia despre prabusirea balustradei a fost inregistrata, dar nu prezinta o infractiune, atat timp cat nu sunt victime, asa ca nu va fi initiata o ancheta.

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV: “Un caz similar a avut loc si in acest bloc, in iulie anul trecut. Balconul de la etajul 8 pur si simplu s-a prabusit. Dupa incident oamenii au instalat aici o balustrada. Insa, balustrada de la etajul 7 asa si a ramas, abia se tine si risca sa se prabuseasca in orice moment.”

Atunci localnicii spuneau ca totul s-a intamplat din cauza lucrarilor de demolare de la o cladirea din preajma. Primarul anuntase ca va fi facuta o expertiza, rezultatele careia asa si nu au mai fost publicate nici pana acum. Astazi responsabilii nu au fost de gasit pentru un comentariu.