Ploile și vântul puternic din ultimele zile au lăsat în urma un tablou dezolant în multe localități din țară. Case și școli rămase fără acoperișuri, hectare întregi de culturi distruse și copaci scoși din rădăcini. Raionul Orhei a fost unul dintre cele mai afectate, iar de câteva zile localnicii fac curățenie în  gospodării și încearcă să repare pagubele provocate de natură.  

Publicat:15.06.2024, 16:44

În satul Pohorniceni majoritatea gospodăriilor au fost afectate de intemperiile din ultimele zile. Vântul puternic a smuls aproape în întregime acoperișul de pe casa familiei Pricochi.

Anatolie PRICOCHI, LOCUITOR POHORNICENI, ORHEI:  „A fost totul brusc. A început a zbura și acoperiș și foi de ardezii și tot ce este prin ogradă. Acoperișul a ajuns și în partea cealaltă la vecini și la vecinul celălalt de acolo în ogradă și prin drum a distrus.”

Bărbatul a acoperit totul cu o peliculă să nu picure în casă atunci când plouă și așteaptă să vină reprezentanții unei companii de construcție, dar și comisia raională să evalueze pagubele.

Anatolie PRICOCHI, LOCUITOR POHORNICENI, ORHEI:  „Materialele sunt calitative, dar lucrările eu cred că s-a făcut... adică tot satul, casele care mai sunt le-au mai zburat un colț care și cum, dar la noi a zburat practic tot acoprișul.”

Mergem într-o altă gospodărie și găsim și acolo pagube. Mihai tăia împreună cu fiul său un copac de nuc, care a fost smuls din rădăcini.

Mihai DATCU, LOCUITOR POHORNICENI, ORHEI:  „Cu tractorul și facem curat. Am avut aici un nuc, uitați-vă cât e de mare. L-a smuls ca o măsea stricată afară, nu mai e nimic. La iarnă o să le bag pe foc, că altceva nu mai am ce face cu el.”

Vântul puternic a rupt și alți copaci, care stau cu crengile la pământ. 

Mihai DATCU, LOCUITOR POHORNICENI, ORHEI:  „În vale acolo, unde am animale, era apa așa, vreo 70 de centimetri. 
- Ați reușit să salvați animalele?
- Boboci, rățuște, pui mi-a mai luat, dar ce-a fost să fie al meu a rămas.”

Iar pe Adrian l-am găsit în timp ce aduna cerealele rămase în depozitul de pe care vântul a smuls acoperișul.

Adrian MARIȚOI, LOCUITOR POHORNICENI, ORHEI:  „Am avut cereale aici pentru animale și dacă a plouat în continuu. Le iau și le fac la extrud, să scoată toată umeditatea din ele ca să le pot folosi.
- V-ați adresat pentru a evalua pagubele la primărie?
– Da, au spus că o să vină, o să investigheze.”

Furtuna a fost atât de puternică încât țigla metalică a fost smulsă cu tot cu barele de lemn.

Adrian MARIȚOI, LOCUITOR POHORNICENI, ORHEI:  „Noi nici nu știam unde e acoperișul, credeam că e la acel vecin, dar el a zburat în partea cealaltă. Bucăți din țiglă a ajuns încă la vreo 200 de metri pe un alt șopron la o vecină.”

Iar în această gospodăria furtuna a distrus 13 sere cu legume.  

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:  „Vântul puternic a luat pe sus carcasele din fier, iar legumele cultivate au fost compromise. Din câte se poate vedea aceste roșii care începuse să se coacă au fost puse la pamânt. Serele de alături unde au fost cultivați ardei, dovlecei sau castraveți au fost, la fel, distruse.”

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în satul Pohorniceni, circa 160 de gospodării au rămas fără acoperișuri. Ploile din ultimele zile au făcut prăpăd în mai multe raioane ale țării, fiind distruse hectare întregi de culturi agricole. În urma furtunii de marți seară două persoane au murit, un copil de 13 ani și un bărbat de 36 de ani. Potrivit meteorologilor, începând de astăzi ploile contenesc, iar pentru săptămâna viitoare sunt prognozate maxime de 33 de grade.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.