Adresarea la timp la medic în cazul unui accident vascular cerebral poate salva viața și chiar poate asigura o revenire a pacientului la activitățile zilnice de până la AVC. Pentru că recunoașterea simptomelor este esențială, de ziua mondială a accidentului vascular cerebral, marcată anual pe 29 octombrie, ministerul Sănătății a lansat o campanie pentru recunoașterea semnelor acestei boli.

Publicat:29.10.2024, 22:07

Acum cinci zile, Claudia Oleinic a suferit un accident vascular cerebral. Nimic nu prevestea că ar putea deveni victima unui AVC, mai ales că femeia spune că a avut mereu grijă de sănătatea sa.

Claudia OLEINIC, PACIENTĂ: “Înspre noapte, am simțit că capul parcă s-a tulburat puțin, mâinile, picioarele greu mergeau și parcă mi-a luat limba din gură. 
- Nora îmi spune. Ce e cu tine, parcă vorbești, i-am zis că va fi bine, du-mă te rog la balcon.”

Starea femeii însă se agrava cu fiecare minut, așa că rudele au sunat la 112.

Claudia OLEINIC, PACIENTĂ: “M-au adus aici la salvare, mi-au făcut investigații, băiatul mi-a spus, eu nu știam. Au decis să facă operație. M-au operat. Mi-au scos doi trombi din cap. După operație, mă duceau din reanimare și eu am putut să vorbesc, să spun medicilor mulțumesc mult că mi-ați dat viață, eu am crezut că gata, e pierdut tot.”

Și, într-adevăr, medicii din cadrul Institutului de Medicină Urgentă spun că femeia și-a revenit rapid pentru că s-a adresat la timp după ajutor. În cazul unui AVC, doctorii pot interveni în primele patru ore vitale de la debutul simptomelor pentru a putea salva pacientul și a-i putea asigura o viață normală.

Daniela EFREMOVA, MEDIC NEUROLOG, LIDER DE ECHIPĂ, CENTRUL COMPREHENSIV AVC: “Pacienta practic în primele ore de la debut a ajuns la Institutul de medicină Urgentă. Având contraindicații pentru procedura de tromboliză, pacienta a beneficiat de procedură de trombextracție, în urma căreia pacienta s-a restabilit complet, atât dereglările de vorbire, cât și dereglările de mișcare.”

Adică, trombul nu a putut fi dizolvat medicamentos, așa că medicii l-au extras mecanic. Femeia are nevoie acum doar de recuperare.

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV: “Oamenii sunt îndemnați ca la apariția simptomelor, cum ar fi asimetria feței, dificultăți în vorbire și slăbiciuni în membre, să solicite imediat ajutor.”

Asta pentru că doar așa poate fi salvată viața unui pacient. Pentru ca acest lucru să fie cunoscut de cât mai multă lume, ministerul Sănătății, în colaborare cu Biroul de Cooperare al Elveției, a lansat o campanie națională de comunicare pentru recunoașterea semnelor AVC, cu ocazia zilei mondiale a accidentului vascular cerebral marcată pe 29 octombrie.

Stanislav GROPPA, ACADEMICIAN: “În fiecare oră, în Republica Moldova cineva face un AVC, iar într-o oră jumătate cineva decedează.”

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: “În țara noastră, AVC afectează în jur de 10 mii de persoane, dintre care aproximativ 35% decedează în perioada acută a bolii. Organizația Mondială a sănătății avertizează că fără măsuri de prevenire și tratament adecvate, AVC ar putea deveni principala cauză de deces chiar în 2030.”  

În același timp, ministerul Sănătății atenționează că peste 30% dintre persoanele care suferă un AVC rămân dependente de îngrijire pe termen lung, dacă nu primesc ajutor în timp util. Pentru asta, anul trecut ministerul a dezvoltat o rețea națională de centre de tratament pentru AVC. Acum sunt 13 astfel de centre, dintre care 11 deja activează în raioanele țării.

Stanislav GROPPA, ACADEMICIAN: “Un an în urmă, beneficiau de posibilitatea tratamentului acut doar populația din municipiul Chișinău și din raza. 
- Esența proiectului este că fiecare cetățean din RM, indiferent de locul aflării, localitate, timpul când are loc impactul, indiferent de vârstă, beneficiază de o asistență de cea mai înaltă performanță.”

Cele 11 centre active se află în raioanele Cahul, Florești, Căușeni, Hîncești, Soroca, Edineț, Bălți, Comrat, dar și câteva la Chișinău. În cazul în care o persoană este suspectată că a suferit un AVC, medicii recomandă apelarea imediată la serviciul de urgență 112.