Agentia de mediu a refuzat sa acorde autorizatie Uzinei Metalurgice de la Rabnita dupa ce responsabilii de acolo s-au adresat cu o cerere in acest sens. Autoritatile de la Chisinau sustin ca decizia a fost luata dupa ce cativa inspectori au fost la fata locului, cu verificari, timp de cateva zile, si au gasit mai multe nereguli. Este a doua oara cand intreprindere primeste refuz.

Publicat:01.09.2022, 22:19

Gavril GILCA, DIRECTORUL AGENTIEI DE MEDIU: „Decizia de refuz catre Uzina metalurgica din Ribnita a fost emisa de catre Agentia de mediu in baza actului de constatare a organelor de control, Inspectoratul pentru protectia mediului, care au inspectat la fata locului pe parcursul a 5 zile si au identificat o serie de neconformitati. Cat de repede le inlatura, cat de repede se conformeaza legislatiei Republicii Moldova, cu atat mai repede va fi reexaminata cererea pentru obtinerea autorizatiei.”

Prima data, uzina a primit refuz in aprilie, iar motivele au fost aceleasi. Reprezentantii acesteia nu au venit deocamdata cu o reactie. Autorizatia temporara pentru intreprindere emisa de Comisia pentru Situatii Exceptionale la sfarsitul lunii iunie a expirat ieri. In acest context nu este clara soarta contractului pentru achizitia energiei electrice de la Centrala termoelectrica de la Cuciurgan, avand in vedere ca in ultimele luni acesta era prelungit in schimbul autorizatiei temporare, oferite Uzinei metalurgice, lucru recunoscut chiar de ministrul mediului.

Iuliana CANTARAGIU, MINISTRUL MEDIULUI: „Furnizorul nostru principal de curent electric fiind din partea stanga a Nistrului, asta a fost un subiect de negociere si respectiv, ca in orice proces de negociere dintre doua parti, trebuie sa gasesti compromisul. Guvernul a agreat ca pe durata cat si avem contractul pentru furnizarea curentului electric sa fie eliberata autorizatia de mediu pentru Uzina Metalurgica din Ribnita.”

Ieri, Andrei Spinu a anuntat printr-un comunicat ca Energocom a semnat pentru prelungirea contractului de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan si pentru luna septembrie, cu acelasi pret de aproape 60 de dolari per Mwh. Ministrul infrastructurii nu a oferit insa detalii despre conditile care au stat la baza semnarii, precizand doar ca tariful la energie electrica pentru cetateni si economie ramane neschimbat. Contractul cu Centrala termoelectrica de la Cuciurgan urma sa expire pe 1 mai. 

Cu cateva zile inainte, insa, premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca autoritatile de la Chisinau au ajuns la o intelegere pentru inca o luna, iar ulterior fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a anuntat ca si Uzina metalurgica de la Ribnita a primit in schimb autorizatie de mediu, tot pentru o luna. Potrivit lui, anterior Uzina Metalurgica a fost printre principalii importatori de metale uzate din UE, desi nu detinea autorizatie de mediu. Scandalul in jurul uzinei a inceput dupa ce la sfarsitul lunii noiembrie UE a sistat exportul de fier vechi in tara noastra. Ulterior proprietarii au cerut autoritatilor de la Chisinau sa intervina si sa ceara anularea interdictiei, lucru care s-a si intamplat la scurt timp, cand ministerul Mediului s-a adresat cu o scrisoare catre UE. 

De la 1 aprilie importul de deseuri metalice din Uniunea Europeana a fost reluat, iar Ministrul mediului a dat asigurari ca beneficiari vor fi doar companiile ce vor obtine autorizatie de mediu.