Asociatia Forta Fermierilor si Federatia Nationala a Fermierilor anunta ca pe data de 22 noiembrie, agricultorii vor iesi la un protest masiv. Fermierii din mai multe raioane vor veni cu tehnica agricola la Chisinau. Acestia isi cer scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomoditati, insa spun ca foarte multi producatorii agricoli sunt la limita falimentului si disperarii si nu au alta iesire. Contactati de PRO TV, responsabilii de la ministerul Agriculturii nu ne-au raspuns inca pentru a ne oferi o reactie. 

Ultimul update: 15.11.2023, 10:11 Publicat:15.11.2023, 09:50

„Toate incercarile noastre de a rezolva problema salvarii fermierilor micro, mici si mijlocii prin dialog au esuat. Autoritatile nu ne aud si prin tacerea si inactiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale si transformarea Moldovei in mosia holdingurilor transnationale, care nu au nevoie de satele noastre”, se arata in comunicatul emis de Asociatie.   

Totodata, agricultorii sustin ca protestul nu este unul politic.

„Reiteram revendicarile principale ale agricultorilor, implementarea urgenta a carora poate stabiliza situatia:

1.    Introducera prin decizia CSE pentru perioada pana la 31 octombrie 2024 unui moratoriu la calcularea penalitatilor, executarea silita a obligatiunilor si demararea procedurilor de insolventa in raport cu agricultorii micro, mici si mijlocii,care au in structura  terenurilor agricole  cel putin 70 procente din culturile cerealiere si oleaginoase;

2.    Aprobarea si finantarea schemelor de plati directe la hectar, incepand cu anul 2024, dupa exemplu Uniunii Europene;

3.    Alocarea in 2024 din Fondul National de Dezvoltare a Agriculturii 50 %, dar nu mai putinde 1 mlrd. lei, pentru fermierii micro, mici si mijlocii ca compensatii pentru preturi derizorii in forma de plati directe la hectar de floare soarelui si porumb, cultivate  in anul 2023. 

4.    Interzicerea importului graului, porumbului si floarei soarelui cel putin pana la 31 martie 2024 si admiterea tranzitul cerealelor si oleaginoaselor din Ucraina doar cu transportul feroviar”, se arata in comunicat. 

La data de 19 septembrie, membrii Asociatiei Forta Fermierilor au cerut urgent sa fie interzis importul de floarea soarelui in Republica Moldova cel putin pana la 31 decembrie 2023. In caz contrar, agricultorii au anuntat ca vor iesi din nou la proteste. Asta, dupa ce fermierii sunt impusi sa comercializeze floarea soarelui mult sub pretul de cost din cauza importurilor floarei soarelui din Ucraina.

La mijlocul lunii iunie, agricultorii au ajuns cu tractoarele in Piata Marii Adunari Nationale. Acestia au claxonat cateva zile si au facut marsuri prin capitala cu tehnica agricola. Fermierii au inaintat mai multe revendicari catre Guvern, printre care alocarea compensatiilor costurilor de producere de 3000 de lei per hectar pentru culturile agricole din prima grupa, rambursarea TVA si introducerea restrictiilor de import a cerealelor din Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.