Membrii Asociatiei Forta Fermierilor cer urgent sa fie interzis importul de floarea soarelui in Republica Moldova cel putin pana la 31 decembrie 2023. In caz contrar, agricultorii anunta ca vor iesi din nou la proteste. Asta, dupa ce fermierii sunt impusi sa comercializeze floarea soarelui mult sub pretul de cost din cauza importurilor floarei soarelui din Ucraina.

Ultimul update: 19.09.2023, 09:56 Publicat:19.09.2023, 09:48

„Asociatia Forta Fermierilor ieri a avut sedinta de lucru sub egida Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare cu mai multi traderi din piata cerealelor si oleaginoaselor. Subiectul discutiilor au fost preturi la floarea soarelui, care in ultima saptamana s-au prabusit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg si sunt mai mici cu peste 3 lei fata de cotatiile bursiere internationale. In prezent fermierii sunt impusi sa comercializeze floarea soarelui mult sub pretul de cost. 

In urma discutiilor reprezentantii Asociatiei au constatat unele lucruri grave in privinta importurilor floarei soarelui din Ucraina. Inainte sedintei noi am primit informatia din mai multe surse ca fabrica de producere a uleiului vegetal din Balti, controlata de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia prima si se asteapta in zilele urmatoare inca 30 de vagoane. Mai mult ca atat, am fost informati ca intreprindere a incheiat un contract pentru importul floarei soarelui in cantitati de sute mii de tone, care urmeaza sa fie importate in Moldova pana la finele anului 2023. Reprezentantii companiei Trans Oil, care au participat la sedinta si s-au comportat foarte arogant, nu au infirmat informatia respectiva”, anunta Asociatia. 

La mijlocul lunii iunie, agricultorii au ajuns cu tractoarele in Piata Marii Adunari Nationale. Acestia au claxonat cateva zile si au facut marsuri prin capitala cu tehnica agricola. Fermierii au inaintat mai multe revendicari catre Guvern, printre care alocarea compensatiilor costurilor de producere de 3000 de lei per hectar pentru culturile agricole din prima grupa, rambursarea TVA si introducerea restrictiilor de import a cerealelor din Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.