Organele de drept de la Chisinau ar avea mai  multe cai juridice prin care pot afla ce s-a intamplat, de fapt, in regiunea transnistreana cu acel elicopter, care potrivit surselor presei de acolo ar fi fost lovit de o drona. Asta a spus aseara la In Profunzime fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea. Potrivit acestuia, dar si a expertului Watchdog, Andrei Curararu faptul ca presupusul incident ar fi doar o incercare de a induce panica in regiune, este confirmat de lipsa de reactii din partea Tiraspolului si a Moscovei. Mai mult, in regiune nu a fost ridicat nivelul de alerta.

Ultimul update: 18.03.2024, 21:58 Publicat:18.03.2024, 21:02

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:  „Nu a fost ridicat nivelul de alerta in stanga Nistrului, contrar oricarei logici, daca reesim din ipoteza unui atac terorist. Nu a fost niciun fel de reactie sau informatie oficiala de la Tiraspol. Sedinta operativa de luni dimineata deschisa de Krasnoselski, niciun cuvant, cel putin din comunicatele de presa, din secventele video publicate, niciun cuvant despre acest incident.”

O reactie imediata din partea Federatiei Ruse, la fel, a lipsit sustine Alexandru Flenchea.

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:  „Comentariul Mariei Zaharova aici nu merge, prin virgula dupa enumerarea pretinselor atacuri teroriste ale Ucrainei in orasul Belgorod, alte localitati, a mentionat si ca  cineva tulbura apele in Transnistria. Pardon, in repetate randuri seful ei, ministrul de externe Lavrov, a zis ca orice fel de atac asupra militarilor rusi din stanga Nistrului va fi tratat ca si atac asupra Rusiei si va primi un raspuns imediat si hotarat, lucru care nu s-a intamplat. ”

Andrei CURARARU, EXPERT WACHDOG.MD:  „Pana si presa rusa vorbeste mai mult despre explozie la acel aerodrom, decat un atac cu drona care ar fi ridicat hai sa spunem si alerta pentru ca sunt si ei interesati sa ridice acest narativ despre Ucraina care incearca limiteze cumva libertatea transnistrenilor sau sa-i puna in pericol. Pentru noi dubiile sunt mari.”

Fostul vicepremier pentru reintegrare afirma ca daca incidentul chiar a avut loc atunci asta s-a intamplat pe aerodromul aflat in gestiunea armatei ruse care stationeaza acolo, pentru ca armata din regiune nu are elicoptere, iar aparatul de zbir care apare in imaginile distribuite de presa din stanga Nistrului ar fi al ministerului rus al apararii.

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:  „De multi ani in stanga Nistrului nu exista elicoptere de timp Mi-8 care sa fie operationale. E adevarat ca de multi ani nu au mai zburat, e la fel de adevarat ca ministerul apararii rus, in ultimii mai bine de 10 ani, a incercat de cateva ori sa aduca piese de schimb si ingineri ca sa repare, cel putin, un elicopter, lucru care, evident, le-a fost refuzat. Da, mai curand e o macheta, fara capacitate de zbor.”

Flenchea afirma ca primul lucru care trebuie sa se intample este ca organele de drept sau serviciile speciale sa confirme autenticitatea acelor imagini cu presupusul atac, iar in momentul in care au suficiente probe sau o banuiala rezonabila ca s-a intamplat ceva acolo, sa mearga mai departe cu solicitari spre Federatia Rusa.

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE:  Organele de ancheta trebuie sa porneasca o ancheta penala, dupa care sa se adresee colegilor din Federatia Rusa, procuraturii generale a Federatiei Ruse cu doua solicitari. Sa-i notifice ca pe teritoriul tarii noastre, cu un obiect care le apartine s-a intamplat un incident, am pornit o ancheta penala, va rugam sa ne prezentati si noua datele de care dispuneti si sa ne asigurati acces pe aerodromul din Tiraspol ca sa colectam probe.”

Flenchea sustine ca sunt multe cai juridice prin care Chisinaul poate sa afle ce s-a intamplat, de fapt, acolo.

Alexandru FLENCHEA, EX-VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: Sa dam de inteles foarte clar ca nu mai acceptam nu doar sa fim manipulati, dar nu mai admitem si nu mai toleram Federatia Rusa sa faca asemenea actiuni periculoase pe teritoriul tarii noastre pentru ca ele vor fi investigate si vor fi investigate pe bune. Si aunci cred ca se va schimba nu doar retorica, dar pe viitor vor fi mult mai reticenti daca vor hotara sa mai faca asemenea lucruri. Ei poarta responsabilitate pentru asigurarea securitatii si a sigurantei obiectelor militare pe care le au chiar si ilegal in tara noastra.”

In acest weekend, presa din stanga Nistrului a anuntat ca o drona kamikaze ar fi lovit un elicopter Mi-8 ce stationa pe teritoriul unei unitati militare fara sa faca victime. Biroul politici de reintegrare nu a confirmat presupusul atac, spunand ca incidentul este o tentativa de a provoca panica in regiune. De la inceputul razboiului in Ucraina, mai multe provocari au avut loc in stanga Nistrului, autoritatile separatiste acuzand Kievul, dar fara sa prezinte probe. Oficialii din Ucraina au negat orice implicare in incidentele prezentate de Tiraspol.

Citeste si : „Imaginile cu o presupusa drona care ar fi lovit ieri un elicopter Mi-8 la o unitate militara din regiunea transnistreana ar fi fost trucate.” Explicatiile expertilor - VIDEO

Anterior, autoritatile de la Chisinau, dar si experti de la Institutul pentru Studiul Razboiului, au avertizat ca Rusia va folosi regiunea transnistreana pentru a provoca destabilizari in Republica Moldova inaintea alegerilor prezidentiale si pentru a compromite parcursul european al tarii. 

De la inceputul razboiului in Ucraina, mai multe provocari au avut loc in stanga Nistrului, autoritatile separatiste acuzand Kievul, dar fara sa prezinte probe. Oficialii din Ucraina au negat orice implicare in incidentele prezentate de Tiraspol.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.