Seful Serviciului de Informatii si Securitate, Alexandru Musteata, sustine ca la moment nu se cunoaste procedura prin care conturile de Telegram ale mai multor oficiali din tara au fost sparte, insa sunt mai multe ipoteze la care se munceste la moment. Ulterior, acesta spune ca aceste actiuni au drept scop de a crea tensiuni in tara si ca sa erodeze increderea cetatenilor in institutiile statului. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ultimul update: 14.11.2022, 21:40 Publicat:14.11.2022, 21:27

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE:"Sunt mai multe ipoteze pe care noi acum le investigam si avand o cauza penala initiata de PCCOCS, SIS acorda suportul acolo unde este nevoie pentru procurori. Dar ceea ce vedem deja noi, ca aceasta spargere, este penetrare anume a conturilor de telegram, nu a telefoanelor, ca dispozitiv, dar a conturilor de telegram, fiind un serviciu de mesagerie. Au fost sparte, s-a preluat accesul, s-au copiat date si asa mai departe. Cate din ele inca probabil o sa vedem, pentru ca nu toata lumea vine si ne spune, nu-i neaparat toata lumea a identificat daca a fost spart. Tehnic vorbind aceasta procedura nu o poti identifica imediat si atunci este nevoie sa faci cativa pasi pentru a verifica telefonul."

Intrebat despre cum a avut loc aceasta spargere, seful SIS, sustine ca au fost folosite diverse mijloace si modalitati.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Sunt diferite modalitati, sunt diferite ipoteze pe care noi le investigam. La acest moment este foarte greu sa spunem exact cum s-a produs, din punct de vedere tehnic, am avut o discutie cu specialisti in acest domeniu si din punct de vedere tehnic sunt toate mijloacele. Cam toate conturile de telegram, la un numar destul de mare de oameni din conducerea tarii au fost penetrate, iar pentru a le penetra pe toate este destul de complicat. Un proces tehnic de a prelua controlul asupra unui cont, nu doar de telegram, dar si alte aplicatii. Tehnic vorbind este destul de complicat. Si atunci cand ai asa un numar mare de conturi. Toate in acelasi moment si in aceasi perioada accesate clandestin de cineva, ar putea fi si un acces de pe server, nu cunoastem exact lucrul respectiv. Vom expedia o scrisoare catre compania care administreaza instrumentul de mesagerie, vedem ce ne raspund si ei. Dar este si asta o ipoteza pe masa noastra."

Ulterior, Alexandru Musteata a adaugat ca la moment sunt siguri ca a fost sparta doar aceasta aplicatie ale oficialilor, nu si telefoanele. 

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Am facut o mica verificare, sa vedem si doi, pana cand ceea ce se prezuma a fi publicat public face referinta doar la comunicarile pe aceste publicatii si nu au fost publicate alte date. Noi am mai verificat si pare a fi doar aceasta aplicatie. Este inca in proces de verificare."

Intrebat despre cum ne protejam de astfel de spargeri, seful SIS, a mentionat ca fiecare persoana este responsabila de conturile personale.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE: "Atunci cand este vorba de comunicatii telefonice, criptate, este asa numita limita guvernamentala, telecomunicatii guvernamentale, aia e o linie telefonica asigurata de catre SIS, criptata, deci aia e protejata. Pentru asta noi ducem raspunderea. Asta este o competenta a SIS si noi pe ea o monitorizam foarte bine. La aceasta linie sunt conectate majoritatea persoanelor din conducerea tarii, mai multe agentii, etc. Atunci cand vine vorba de telefoane si conturi personale ale altor persoane, atunci este responsabilitatea fiecaruia din noi. Igiena cibernetica este o responsabilitate individuala a fiecarui cetaten."

Totodata, acesta sustine ca scopul acestor spargeri este de a denigra actuala guvernare si crea tensiuni ca sa erodeze increderea cetatenilor in institutiile statului.

Alexandru MUSTEATA, SEFUL SERVICIULUI DE INFORMATII SI SECURITATE:"Pe moment penetrarea comunicatiilor si altor date si furnizarea lor in public de fapt pare a fi o actiune coordonata, care tinde sa creeze niste disosiuni in societate, sa creeze tensiuni, sa incerce sa erodeze increderea cetatenilor in institutiile statului. Ori asta s-a facut intr-o zi suspect de bine aleasa, deci ziua in care Guvernul a probat si expediat in adresa curtii Constitutionale un demers destul de important. Verificatrea constitutionalitatii activitatii acestui partid. Deci ziua, activitatea care s-a facut, informatia care se prezuma ca ar fi reala si s-a publicat, deci sunt inca multe intrebari la ceea ce s-a publicat si cat este de reala si veridica informatia de acolo, dar insasi procesul cum s-a intamplat, ziua in care s-a intamplat, modul cum s-a promovat, pe anumite canale de telegram si anumite surse media, indica asupra unor actiuni coordonate Ceea ce din punctul nostru de vedere pare a fi o operatiune speciala de denigrare. Dupa o prima analiza pare a fi sta in spatele acestor actiuni, unele servicii speciale ale altor state."

La 9 noiembrie, un mesaj dubios despre „coruptia din institutiile de stat” a aparut pe pagina de Telegram al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care l-a scurt timp a fost sters. Contactati de PRO TV, responsabilii de la Presedintie ne-au spus ca mesajul nu a fost publicat de serviciul de presa al presedintelui si incearca sa verifice ce s-a intamplat, apoi vor reveni cu detalii. 

Ulterior, Presedintia a confirmat ca canalul oficial de Telegram al presedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost spart, iar ultimele postari sunt neveridice.

Dupa ce contul de Telegram al Maiei Sandu, dar si a altor ministri au fost sparte si publicat un mesaj in care se vorbeste despre coruptie in sistemul de Justitie din tara, a aparut si un site. Acolo, au fost facute publice mai multe mesaje dintre Sergiu Litvinenco si alte persoane din anturajul sau, cu care ar fi purtat mai multe discutii pe Telegram.

Tot la 9 noiembrie, prim-ministrul, Natalia Gavrilita, a declarat ca conturilor sparte a mai multor oficiali vin in contextul in care ministrul Justitiei, Sergiu Litvinenco, a venit cu o sesizare catre Guvern de a declara neconstitional partidul SOR. Declaratia a fost facuta in cadrul sedintei de astazi a Guvernului. 

Ieri, ministrul Justitiei a spus ca Partidul SOR ar putea fi scos in afara legii. Sergiu Litvinenco, a sustinut ca va depune o sesizare la Curtea Constitutionala prin care va solicita ca formatiunea sa fie declarata neconstitutionala.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.