Analistul politic Andrei Curăraru susține că autoritățile din Republica Moldova au avut „o reacție destul de anemică” la avertismentele oferite de SUA, Canada și UK privind tentativele Kremlinului de a influența alegerile și referendumul din toamnă. Expertul menționează că este o problemă de gravitate majoră și ar fi fost necesar cel puțin Convocarea Consiliului Suprem de Securitatea. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii În PROfunzime.

Publicat:20.06.2024, 17:40

Andrei CURĂRARU, ANALIST POLITIC WATCHDOG.MD: În primul rând trebuie să menționăm că o coordonare la așa un nivel, între trei state, precum în primul rând serviciile secrete ale trei state care au făcut schimb de informație, ulterior între diplomațiile acestor state, repetarea acestor avertismente vorbește despre gravitatea situației. Repetarea lor poate fi legată de mai mulți factori, în primul rând vedem o reacție destul de anemică a Republicii Moldova, cel puțin Convocarea Consiliului Suprem de Securitatea ar fi fost necesar, deoarece vorbim despre niște avertismente destul de clare, cu nume, cu o organizație care paticipă în campaniile de dezinformare menționate în comunicatele de presă.”

Totodată, analistul a menționat că avertismentele trebuie să fie luate în serios, deoarece și înaintea izbucnirii războiului din Ucraina a existat un șir de avertismente care au fost evitate de autoritățele din Ucraina.

Andrei CURĂRARU, ANALIST POLITIC WATCHDOG.MD: În texte se vorbea despre Ilan Șor, care ar fi ajutat de compania ARTI, una dintre cele mai mari mijloace de propagandă externă a Federației Ruse știind că ARTI a fost foarte eficient în Serbia, în cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare, deja se demonstrează că au avut situații chiar cu partidele de extremă dreapta care sunt în creștere pe continentul European. Este foarte clar că această informației a fost transmisă mult mai larg, mai întâi pe canalele secrete. Aici putem vorbi și de relația bilaterală cu cele trei state menționate Canada, SUA și Marea Britanie, dar vorbim și despre acest acord pe care l-am semnat noi de securitate și apărare, care primul punct era schimbul de informație. Adică serviciile noastre secrete cunosc despre acest fapt, nouă ne trebuie o reacție mai amplă și publică în legătură cu acest fapt, ori și Federația Rusă a reacționat și ea virulent, Maria Zaharova a vorbit că sunt niște fake-uri și se promovează non-valoari în Republica Moldova, ca cum s-a promovat și în Ucraina și este o paralelă captivantă, deoarece și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina au fost avertismente și nu prea aveau încredere oamenii. Este o problemă de gravitate majoră și cred că trebuie să fie o reacție mai dură din partea statului Republica Moldova.

Faptele sunt foarte grave și trebuie să avem măsuri operative, atât pe linia Serviciilor Speciale din Republica Moldova, atât a poliției cât și a SIS-ului, dar și pe linia jusțiției, care din păcate drenează.”

Ulterior, directorul executiv IPIS, Vadim Pistrinciuc, a adăugat că chiar dacă sunt luate unele măsuri și sunt arestați unii oameni, nu există decizii din partea justiției.

Vadim PISTRINCIUC, DIRECTOR EXECUTIV IPIS: La noi în țară, în genere ar trebui să fie altfel, dar este așa cum este. Trebuie să ne uităm un pic mai în detalii, nu trebuie să generalizăm. Văd că capturează persoane, care nemijlocit fac această contrabandă cu valută, alții care împart. Se confiscă săptămânal 300, un milion. Noi observăm că ele vin și vin, ultimul an mai mult și mai mult. Arestări se produc, dar decizii din partea justiției nu avem.”

Astăzi, Guvernul Statelor Unite ale Americii, împreună cu Guvernele Canadei și al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au avertizat Republica Moldova despre tentativele Kremlinului și a agenților săi de a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024. Într-o declarație comună, cele trei Guverne manționează că aceste tentative presupun proteste, dar și răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.