Ion Tăbîrță, analist politic din Republica Moldova a vorbit, luni, la Interviurile Digi24.ro, despre alegerile prezidențiale de peste Prut și ce urmează după victoria Maiei Sandu. Din punctul său de vedere, Federația Rusă nu va abandona lupta pentru a readuce statul vecin în zona sa de influență și „își va intensifica acțiunile contra Republicii Moldova”, scrie digi24.ro.

Publicat:04.11.2024, 14:37

Moldovenii au fost chemați, duminică, la urne pentru a-și alege președintele în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După numărarea a peste 99% dintre voturile exprimate, Maia Sandu a câștigat un nou mandat, acumulând în dreptul său 55,33% dintre voturile exprimate. Chiar dacă mașinăria de propagandă hrănită cu bani de la Kremlin a fost învinsă, Chișinăul va rămâne în atenția tunurilor propagandistice ale Moscovei, consideră Tăbîrță. 

„Federația Rusă cu siguranță nu va lasă la Republica Moldova din mână. Dimpotrivă, eu cred că Federația Rusă își va intensifica acțiunile contra Republicii Moldova, pentru că deși Federația Rusă a fost înfrântă în această bătălie, a fost doar o bătălie într-un război mult mai mare. Acest război hibrid pe care noi îl ducem cu Federația Rusă. Trebuie să spunem franc, referendumul a trecut la limită, deși nimeni nu anticipa că va trece atât de greu. Problema era legată numai de prezența la vot, însă nimeni nu își punea problema legată de modul în care se va vota la alegerile prezidențiale. Federația Rusă nu avea un candidat cert până in luna iulie-august. Nici nu știam cine va fi contracandidatul principal în acest scrutin prezidențial. Maia Sandu pornea ca marele favorit al acestui scrutin. Chiar se punea întrebarea dacă va învinge într-un singur tur sau se va merge spre turul doi, totul ca dupătorul întâi să vină chiar anumite emoții în legătură cu victoria domniei sale.”

Reporter: Sub ce forme va continua Federația Rusă să încerce schimbarea parcursului Republicii Moldova? 

Ion Tăbîrță: Va continua dezinformarea, în primul rând. Noi am avut foarte, foarte multă dezinformare legată de referendum, legată de actualul președinte, legată de democrația din Republică Moldova. Chiar dacă pare parardoxal că un regim dictatorial încearcă să dea lecții de democrație. Dezinformarea va fi ridicată la un nou nivel. Pe de altă parte, Federația Rusă lovește în legitimitate în legalitatea referendumului, în continuare va merge inclusiv pe faptul că actuala guvernare nu este dorită de către populația Republicii Moldova. Unul dintre nerativele principale ale propagandei Rusiei era că populația Republicii Moldova își dorește o relație mai apropiată cu Federația Rusă. Probabil rețeaua ȘOR se va extinde și această corupere va continua. Dar noi spunem că în continuare vor avea loc și alte tipuri de provocări. Este greu de de estimat care vor fi aceste provocări, dar ele vor exista, cu siguranță. Instrumentele Federației Ruse în Republica Moldova sunt diverse și ele sunt în permanent proces de de multiplicare.

Alegerile parlamentare, marea miză a Rusiei 

Tăbîrță consideră că alegerile parlamentare de anul viitor reprezintă marea miză a Moscovei și aceasta va depune toate eforturile pentru a-și trimite oamenii în Parlament. Paleta acțiunilor Kremlinului se va diversifica și va fi tot mai plină de acțiuni violente, în încercarea de a schimba traiectoria Republicii Moldova. Manifestațiile stradale ar putea fi unul dintre elementele pe care Moscova le va folosi în încercarea de a-și atinge scopurile. Iar războiul hibrid ar putea căpăta dimensiuni pe care nu le-am mai văzut până acum și va fi desfășurat pe toate palierele, fie că vorbim despre coruperea alegătorilor și a unor formatori de opinie din Republica Moldova, fie că vorbim despre acțiuni de destabilizare oragnizate de către Kremlin.