Cresc dobânzile și se scumpesc creditele. Banca Națională anunță că din cauza crizei energetice a decis să majoreze rata de bază cu 2 puncte procentuale pentru a nu permite creșterea prețurilor la bunuri și servicii pe fondul majorării tarifelor la gazul, lumină și căldură. Analiștii spun că prin majorarea ratei de bază BNM vrea să țină în frău inflația.
Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis astăzi să majoreze rata de bază cu 2 puncte procentuale, de la 3,6 - la 5,6 la sută. În comunicatul de presă al BNM se arată ca decizia a fost luată pe fondul creșterii tarifelor la gaz și energie electrică. Potrivit experților prin creștera dobânzilor, BNM acționează la scumpiri, în speranța că va ține în frâu inflația și va stabiliza prețurile. Acest instrument fiind folosit de mai multe ori în ultimii ani.
Alexandru GOZUN, PREȘEDINTE AL CAMEREI DE COMERȚ AMERICANE DIN MOLDOVA: „De data aceasta prețurile care au crescut din cauza tarifelor mai mari la energie, gaz, energie electrică, termică, scumpirea din decembrie și ianuarie vor genera presiuni inflaționiste suplimentare din perspectiva atar a prețurilor și costuirlo de producere a companiilor cât și anticiparea din societate a presiunii inflaționiste din partea gospodariilor, din partea agenților economici"
Decizia actuală tintește pe termn lung, iar analișitii nu se așteaptă la o decizie de micșorare a ratei de bază în timpul apropiat.
Veceaslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC IDIS „VIITORUL”: „Banca Națională este cam între ciocan și nicovală. Pe deoparte trebuie să încurajăm consumu, pe de altă parte nu trebue să dăm voie la inflație, de aceea decizia lor de astăzi este de a mai tempera din avântul moldovenilor de lua împruturi ca să oprească inflația. Scopul este reducerea inflației sau cel puțin să nu permitem creșterea ei.”
Potrivit exerților decizia BNM va duce la o scădere a creditelor, o descurajare a consumului și la o ușoară temperare a prețurilor.
Veceaslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC IDIS „VIITORUL”: "Atunci când omul nu are bani, dar ia cred ipotecar și se bagă în cheltuială, evident că agenții economici își pot permite luxul să crească prețurile, pentru că există cerere, dar cererea există nu din cauza că oamenii au bani, dar pentru că s-au împrumutat."
Veceaslav IONIȚĂ, ANALIST ECONOMIC IDIS „VIITORUL”: „Pentru unele credite noi s-ar pueta sa fie un cost mai mare, pentru creditele în derulare, în dependență cum evoluază situația să se majoreze în timp atunci cțnd vine perioada să se revizuie, acel element flotant al dobânzii.”
Inflația anuală a constituit 6,97 la sută în decembrie 2024, fiind cu 1,6 puncte procentuale superioară nivelului lunii precedente, și s-a plasat peste limita superioară a intervalului țintei de 5,0.
Ultima dată, rata de bază a fost stabilită pe 7 mai, la valoarea de 3,60 la sută.