Analistul Andrei Curăraru susține că dacă Europa e marginalizată în negocieri, Moldova rămâne într-o zonă gri, dependentă de promisiuni vagi și fără garanții de securitate. Cel puțin așa se arată într-o analiză WatchDog, care vine în conformitate cu începutul negocierilor pentru o eventuală pace în Ucraina, inițiate astăzi, 18 februarie la Riad.
„Pentru Moldova miza este enormă, dacă Rusia îngheață conflictul în Ucraina pe termen lung, fără garanții clare pentru Kiev, asta înseamnă un model validat internațional pentru Transnistria. Dacă Trump decide să relaxeze sancțiunile, banii pentru rețelele din Chișinău vor începe să curgă din nou. Dacă europa e marginalizată, în aceste negocieri, Moldova rămâne într-o zonă gri dependentă de promisiuni vagi și fără garanții de securitate. În acest context, Chișinăul trebuie să accelereze reformele necesare pentru integrarea europeană, să își întărească poziția diplomatică și să își securizeze sursele de finanțare pentru a evita o destabilizare orchestrată de Moscova”, susțin analiștii.
Curăraru a menționat că întrebarea nu mai este dacă SUA și Rusia pot ajunge la un compromis, ci dacă Europa va accepta să fie pusă în fața faptului împlinit. Iar pentru Chișinău, acum nu mai e momentul pentru neutralitate diplomatică.
„Cine nu e la masă, va fi pe meniu”, a spus Curăraru.
Negocierile au fost doar între Rusia și SUA. Reprezentanții au stat la aceeași masă, fără participarea Ucrainei sau a Europei. Discuțiile au durat patru ore și jumătate, iar în final s-a vorbit despre „pace”, dar s-a negociat despre bani și influență. La negocieri au fost prezenți Secretarul de Stat Marco Rubio, Consilierul pentru Securitate Națională Mike Waltz și negociatorul Steve Witkoff, iar din partea Rusiei Serghei Lavrov și consilierul prezidențial Iuri Ușakov, care negociat despre „normalizarea relațiilor diplomatice” și „oportunități economice post-conflict”.