Criza energetică în Republica Moldova este creată intenționat de Federația Rusă, iar ținta este, de fapt, scrutinul parlamentar din 2025. Analiștii politici subliniază că Moscova nu are niciun fel de constrângeri pentru a livra gaz regiunii transnistrene prin Turcia, dar nu o va face doar din motive politice. Asta va duce la destabilizarea situației în Republica Moldova, creșterea tarifelor la energie, care vor atrage după sine scumpiri în lanț. Falsurile informaționale vor amplifica panica în rândul oamenilor, miza Kremlinului fiind discreditarea actualei guvernări și a parcursului european, spun experții.

Publicat:28.12.2024, 20:08

Posibila criză energetică, ce s-ar putea produce în țara noastră de la 1 ianuarie, face parte din instrumentele de război hibrid ale Federației Ruse pentru a destabiliza Republica Moldova, spun analiștii politici.

Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Rusia nu are niciun interes să provoace această criză decât pentru a influența următoarele alegeri parlamentare de la noi.”

Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC:„Federația Rusă folosește acum această armă sau pârghie energetică pentru a lovi în actuala guvernare pro-europeană din Republica Moldova. Sigur că, Federația Rusă, în perspectiva anului electoral 2025 va face tot posibilul ca actuala guvernare să fie nepopulară în ochii cetățenilor.”

Experții spun că după ce Rusia a eșuat la alegerile prezidențiale din această toamnă, când, pompând milioane de dolari, a încercat să fraudeze scrutinul și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, acum va folosi orice instrument pentru a influența scrutinul parlamentar de anul viitor. Potrivit analiștilor, sistarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană face parte din scenariul de destabilizare a țării noastre.

Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Faptul că nu vom avea energie electrică din regiunea transnistreană, asta automat va duce la o creștere a prețurilor și, totodată, Federația Rusă informațional va acționa, promovând narativele că, de fapt, prețurile sunt atât de mari pentru că actuala guvernare pro-europeană, Maia Sandu, nu merg să se înțeleagă cu Putin, nu a vrut să negocieze cu Rusia și Ucraina tranzitarea de gaze naturale.

Analiștii spun că în următoarea perioadă nu este exclus să apară tot mai multe falsuri legate de acest subiect.

Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Fiecare următoarea acțiune este acoperită cu vreo provocare în spațiul informațional. Săptămâna trecută a ieșit Maria Zaharova, din senin, cu o declarație că Rusia va apăra concetățenii săi care locuiesc în regiunea transnistreană, după care vedem acest fals lansat în spațiul public de serviciul de spionaj rusesc SBR, chipurile Maia Sandu a pus la cale ocuparea pe cale militară a acestor stații electrice din stânga Nistrului, este o aberație absolută.”

Un alt narativ al Federației Ruse tirajat de aproape o lună, inclusiv de autoritățile separatiste de la Tiraspol, este că oficialii de la Chișinău ar trebui să negocieze cu Ucraina, când, de fapt, Moscova poate să livreze gaz pe cale alternativă, prin Turcia.

Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Nu au niciun fel de constrângeri. Deci, ei absolut conștient au decis, în interesul lor politic și geopolitic, să provoace această criză. Toate aceste lucruri trebuie să provoace mai multă nemulțumire în societate și asta să ducă la victoria forțelor pro-ruse în alegerile paralmentare.”

Așadar, experții susțin că în această perioadă este foarte important ca instituțiile statului să comunice public cât mai mult despre adevăratele motive din spatele acestei potențiale crize.

Ion TĂBÎRȚĂ, ANALIST POLITIC: „Autoritățile ar trebui să acționeze mai proactiv. Marea problemă a actualei guvernări, desigur, este comunicarea. Centrul de comunicare strategică și de combaterea dezinformării, la capitolul „combaterea dezinformării”, cel puțin, nu este vizibil. //6:25// Consecințele vor fi că la alegerile parlamentare vom avea forțe care promovează și susțin narativele informaționale ale Federației Ruse sau așa-numitele forțe cutii de rezonanță a propagandei rusești.”

Valeriu PAȘA, EXPERT WATCHDOG.MD: „Dacă prin inițierea și producerea acestei crize în stânga Nistrului, Federația Rusă va reuși să schimbe percepția în Republica Moldova și în felul ăsta să influențeze rezultatele alegerilor, atunci ei își vor atinge obiectivele.”

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.