Dupa ce ieri toata tara a ramas fara curent electric, abia astazi conexiunea a fost restabilita integral. Directorul Moldelectrica sustine ca a fost demarata o ancheta la care lucreaza specialisti din cadrul intreprinderii, dar si de la ANRE si din stanga Nistrului. Acestia vor stabili toate circumstantele care au dus la penele masive de curent. Astazi autoritatile au explicat de ce atunci cand au loc bombardamente in Ucraina se stinge lumina si in Republica Moldova.

Publicat:24.11.2022, 21:55

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: „Sistemul nostru electroenergetic s-a deconectat automat pentru a proteja intreaga retea. Ieri a fost un pic sau chiar mult mai grav decat a fost in 15 noiembrie, tinand cont ca a fost bombardata si infrastructura energetica din regiunea Odessa care este mai aproape si mai conectata cu tara noastra. Nu a fost bombardata, ma refer fizic, linia de interconectare cu Isaccea sau alte linii de pe teritoriul Republicii Moldova.”

Linia din sudul tarii, Isaccea-Vulcanesti-Cuciurgan, este singura care asigura legatura tarii noastre cu reteaua electrica europeana, ENTSO-E, la care Republica Moldova si Ucraina au fost conectate in martie si care astazi ne asigura peste 80% din curentul electric care vine din Romania.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Aceasta linie porneste de la Isaccea spre Vulcanesti, dupa care trece prin Ucraina, stanga Nistrului si abia dupa asta ajunge la Chisinau. In momentul in care au loc bombardamente in Ucraina si sunt distruse centralele electrice, scade brusc productia de energie si se formeaza un deficit. In rezultat, Ucraina si Moldova sunt automat deconectate de la reteaua europeana, inclusiv linia electrica dintre Moldova si Romania se deconecteaza automat, iar sistemele de protectie deconecteaza raioane intregi din Moldova si Ucraina.”

Pentru restabilirea conexiunii Republicii Moldova si Ucrainei cu sistemul electric european este nevoie de cateva ore, dupa care sunt reconectati consumatorii.

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Total restabilirea prin tensiune inalta a durat 4 ore, de la inceputul evenimentului pana la conectarea ultimelor statii electrice de transport a energiei electrice. Ceea ce se refera la retelele de distributie, a durat si mai mult, fiindca dupa ce s-a restabilit sistemul de transport, in momentul cela distribuitorii au primit permisiunea de a conecta sarcina electrica.”

Directorul Moldelectrica nu exclude ca astfel de situatii s-ar putea repeta. Sergiu Aparatu sustine ca daca nu ar functiona deconectarea automata a energiei, atunci cand scade frecventa in retea, s-ar putea produce avarii mult mai grave.

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Atunci cand scade frecventa in retea si frecventa de la generator nu coincide cu cea din retea, apar pendulatii. Respectiv in acel moment sunt sanse ca inclusiv generatorul ala mare, cat de mare ar fi 100 de tone-200 de tone sau cat are el, sunt sanse sa sara de pe fundatie. Acestea sunt riscuri majore pentru integritatea surselor de generare, unu la mana si doi la mana, retelele supra incarcate, atunci cand dispare o legatura si toata energia curge in legatura existenta, supra incarcarea lor poate sa duca fizic la topirea conductoarelor din aluminiu cu otel.”

Sergiu Aparatu sustine ca in urma penelor de curent provocate de bobardamentele Rusiei asupra Ucrainei din 15 noiembrie a fost demarata o ancheta interna care va stabili cum a evoluat totul. Specialistii care lucreaza in acest sens sunt din cadrul Moldelectrica, de la ANRE, dar si din stanga Nistrului. Acestia vor verifica inclusiv circumstantele deconectarilor de energie de ieri, cand toata tara a ramas fara curent electric.