Începând cu 1 decembrie gazul se va scumpi. Consumatorii casnici vor plăti peste 16 lei pentru un petru cub de gaz, ceea ce înseamnă o creștere a tarifului cu 27 la sută. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică motivează decizia prin creșterea prețului la gaz pe piața internațională și nu este exclusă o altă majorare în această iarnă.
Așadar, după ce Moldovagaz a solicitat zilele trecute o majorare a tarifului la gaz cu peste 4 lei, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a făcut alte calcule și a aprobat astăzi un tarif care este cu un leu mai mic decât cel cerut de furnizor. Consumatorii casnici care până acum achitau puțin peste 13 lei pentru un metru cub de gaz, vor achita de la 1 decembrie 16 lei și 70 de bani pentru un metru cub, cu TVA inclus.
PREȚ GAZ, CU TVA
În prezent – 13,12 lei/m3
De la 1 decembrie – 16,70 lei/m3
Alexei TARAN, DIRECTOR ANRE: „Prețurile date sau decizia dată a venit în contextul unei modificări sau unei majorări a prețurilor internaționale care a rezultat și în creșterea prețurilor de achiziție a gazelor naturale de către furnizorul de serviciu public, Moldovagaz.”
După criticile apărute în spațiul public, directorul ANRE, Alexei Taran, a explicat de ce s-a intervenit rapid, precizând că odată ce ce suntem în plin sezon rece orice întârziere sau tergiversare a acestui proces de aprobare, ar fi dus la acumularea de devieri financiare negative.
Alexei TARAN, DIRECTOR ANRE: „Ce înseamna asta? Înseamnă un deficit de casă pentru furnizor, asta înseamnă că pe parcurs furnizorul avea riscul să intre în incapacitate de plată și să nu poată să-și onoreze plățile pentru furnizorii lui. Asta ducând la un risc pentru securitatea cu aprovizionarea gazelor naturale pentru țara noastră, în prag de iarnă. Din acest motiv s-a decis intervenția rapidă.”
Alexei Taran afirmă că evoluția prețurilor în continuare este incertă. Sezonul rece a venit mai devreme în acest an, iar rezervele stocate în depozitele subterane din Uniunea Europeană deja sunt în scădere, ajungând la un nivel de puțin peste 80%, cu peste 10 procente mai mic decât in aceeași zi a anului trecut. La această situație se adaugă riscul sistării tranzitului gazelor prin Ucraina de la 1 ianuarie. Acești factori au influențat piața, iar prețurile au crescut și ar putea menține tendința, spune directorul ANRE. Deci, nu este exclus ca tariful să mai crească în această iarnă.
Alexei TARAN, DIRECTOR ANRE: „Dacă se vor întâmpla alte situații pe piețele externe sau la nivel global care vor duce prețurile în sus sau în jos într-un mod foarte agresiv și foarte mare și se va constata necesitatea intervenției, o să intervenim. Pentru că altfel noi riscăm să ajungem în situație de incapacitate de achiziție a gazelor naturale.”
Cert este că se vor majora tarifele și pentru energia termică și electrică.
Alexei TARAN, DIRECTOR ANRE: „Cu cât o să influiențeze și când, nu putem să declarăm la moment. În funcție de cum reușesc cu calculele și cum vin cu cererile, nu pot să zic exact, dar cel puțin 3-4 săptămâni de acum încolo, depinde și cum ne mișcăm cu calculele.”
Acum câteva zile, Moldovagaz a solicitat o majorare a tarifelor la gaz cu 33,3 la sută.
Ultima dată, tariful la gaz a fost modificat în luna mai 2024, când Agenția a aprobat un tarif mai mic.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.