Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu precizări și explicații după ce începând cu a doua jumătate a lunii iunie, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere moderată. 

Publicat:02.07.2024, 11:55

Astfel, ANRE susține că factorii care au influențat nivelul prețurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în luna precedentă au fost:

- Creșterea cotațiilor Brent (+10%) și Platts (+8% la benzină și +13% la motorină) în rezultatul unui consum tot mai mare dictat de perioada vacanțelor de vară;
- Deprecierea monedei naționale în raport cu dolarul SUA (+1,8%);
- Ajustarea, începând cu 01.07.2024, a marjei comerciale specifice în mărimea ratei inflației (+3,5%).

„Este de menționat că scumpirile din ultimele zile nu reprezentă un fenomen sistemic, comportând mai degrabă caracteristicele unei recuperări a pieței după o perioadă de ieftinire care a durat aproximativ două luni”, spun responsabilii. 

Citeste si :  Carburanții se scumpesc din nou. Noile prețuri stabilite de ANRE pentru benzină și motorină - FOTO

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.