Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că, decizia aprobată vineri, 3 ianuarie 2025, referitor la introducerea prețurilor diferențiate în funcție de orele de consum pentru energia electrică este pusă în aplicare. Astfel, seara de la ora 23 și până dimineața la ora 07, lumina va fi mai ieftină, iar energia consumată în orele 7 și 23 va fi mai scumpă.
Potrivit ANRE, pentru a beneficia de prețuri diferențiate pe ore de consum, nu este neapărat instalarea unor contoare inteligente scumpe, cu citire de la distanță. Citirea acestor contoare se face similar ca și în cazul contoarelor obișnuite, doar că cititorul obține de pe contor nu doar cifra sumară a consumului lunar, ci și cantitatea de energie consumată în fiecare din intervalele orare stabilite de ANRE.
Totodată, marea majoritate a contoarelor electronice instalate la consumatorii noncasnici, sunt capabile să înregistreze energia consumată pe intervale orare.
În acest context, pentru consumatorii noncasnici care optează pentru aplicarea prețurilor diferențiate se recomandă în primul rând de a concretiza dacă contorul pe care îl utilizează în prezent are posibilitatea de înregistrare a energiei pe intervale orare. Dacă echipamentul este dotat cu funcționalitățile descrise, la solicitarea consumatorului, specialiștii operatorului de sistem vor efectua programarea contorului pentru a putea fi aplicate prețurile diferențiate.
Ce înseamnă această schimbare pentru consumatori?
Potrivit ANRE, noile prețuri diferențiate oferă posibilitatea consumatorilor care dețin contoare cu înregistrare pe intervale orare de a reduce factura pentru energia electrică consumată, beneficiind de tarife mai avantajoase în intervalele orare de consum redus în sistemul electroenergetic.
Cum funcționează prețurile diferențiate?
Noile prețuri reglementate aprobate de ANRE stabilesc două intervale de tarifare:
-Orele de vârf (7:00 – 23:00) – preț care reflectă costurile de procurare a energiei în orele de vârf.
-Orele de consum redus (23:00 – 7:00) – preț mai mic, care reflectă costurile de procurare a energiei în perioada golului de sarcina de noapte.
Unde pot fi procurate contoarele cu facturare pe intervale orare?
Contoarele cu facturare pe intervale orare pot fi procurate atât la operatorii de sistem, cât și la alți comercianți de echipamente electrotehnice de pe teritoriul Republicii Moldova. La procurarea contorului, cereți vânzătorului să vă confirme că contorul respectiv are posibilitatea de înregistrare a energiei electrice pentru cel puțin două intervale orare sau studiați cu atenție specificațiile tehnice ale contorului înainte de a face achiziția.
La fel, este necesar să precizați dacă există posibilitatea de reprogramare a contorului pentru alte intervale orare decât cele definite de uzina producătoare.
Care este procedura de instalare?
Orice modificare legată de echipamentul de măsurare a consumatorului final se va executa doar după adresarea unei cereri operatorului de sistem la care este racordată instalația de utilizare a consumatorului, în termenele și condițiile stabilite de prevederile Regulamentului privind racordarea (Capitolul II, Secțiunea 6).
În cazul consumatorilor noncasnici, se va concretiza în primul rând dacă contorul existent are posibilitatea înregistrării consumului pe intervale orare. Dacă da-atunci desigilarea, programarea contorului și sigilarea se vor efectua de specialiștii operatorului de sistem, consumatorul final urmând să suporte costurile legate de executarea lucrărilor respective.
Dacă contorul existent al consumatorului noncasnic nu permite înregistrarea orară, consumatorul respectiv va suporta cheltuielile pentru procurarea, programarea, desigilarea, instalarea și sigilarea contorului nou.
În cazul consumatorilor casnici este la fel necesară depunerea unei cereri în adresa operatorului de sistem, pentru desigilarea contorului vechi. Instalarea contorului nou se va realiza de către un electrician autorizat, după care operatorul va sigila contorul nou instalat.
Cum se notifică furnizorul despre modificare?
După instalarea contorului, consumatorul urmează să solicite, prin cerere, furnizorului său de energie electrică, modificarea corespunzătoare a contractului de furnizare a energiei electrice.
Modificarea contractului se va efectua de către furnizor în termenele și condițiile stabilite de Regulamentul privind furnizarea energiei electrice, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 169/2019 din 31.05.2019.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.