Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează populația despre intensificarea circulației infecțiilor respiratorii la nivel global, inclusiv provocate de Metapneumovirusul uman, raportat în unele regiuni din Asia și subliniază necesitatea respectării măsurilor de prevenire, pentru a reduce riscul îmbolnăvirilor și al răspândirii virusurilor respiratorii. Mai mult, în sezonul rece din 2023/2024, opt cazuri de infecție cu virusul HMPV au fost înregistrate și în Republica Moldova. În acest sezon deocamdată nu a fost confirmat niciun caz. 

Publicat:06.01.2025, 13:25

Acest virus respirator afectează atât copiii, cât și adulții, cu simptome similare unei gripe sau răceli obișnuite, scrie presa internațională. China a confirmat săptămâna trecută că monitorizează o pneumoniei de origine necunoscută, dar nu a confirmat oficial virusul despre care se vorbește. 

Potrivit ANSP, metapneumovirusul uman este un virus respirator care face parte din familia Pneumoviridae, alături de virusul respirator sincițial.

Descoperit în 2001, HMPV poate cauza infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare la persoane de toate vârstele, însă cele mai afectate sunt copiii mici, adulții în vârstă și persoanele cu sistem imunitar slăbit.

Virusul provoacă simptome similare gripei sau altor infecții respiratorii acute, precum: febră moderată, tuse, congestie nazală și dificultăți de respirație (în cazurile severe).

Deși în majoritatea cazurilor infecția este ușoară, poate evolua spre complicații, cum ar fi pneumonia, mai ales la grupurile vulnerabile.

HMPV se transmite prin: contact direct cu secrețiile respiratorii (tuse, strănut), contact cu suprafețe contaminate și interacțiuni apropiate cu persoane infectate.

Pentru a preveni infecțiile respiratorii, inclusiv cu HMPV, ANSP recomandă:

-Igiena mâinilor: spălați-vă frecvent mâinile cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde.

-Eticheta tusei și strănutului: acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel sau cotul atunci când tușiți sau strănutați.

-Evitarea contactului cu persoane bolnave: mențineți distanța față de persoanele care prezintă simptome respiratorii.

-Aerisiți și igienizați spațiile: aerisiți camerele frecvent și dezinfectați suprafețele utilizate intens.

-Evitați automedicația: consultați medicul de familie la apariția primelor simptome.

-Evitați aglomerațiile, mai ales în sezonul rece, dacă sunteți în grupuri cu risc ridicat.

ANSP monitorizează continuu situația epidemiologică. În sezonul 2023/2024, din totalul probelor investigate, 8 au fost confirmate cu prezența virusului metapneumovirus. De la începutul sezonului 2024/2025 (perioada 30.09.2024 – 05.01.2025), nu a fost confirmat niciun caz de infecție cu HMPV în probele analizate de laboratoarele ANSP”, se arată în comunicatul instituției.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imagnile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.