Aplicarea tarifelor diferențiate, care reprezintă prețuri mai mici la lumină pe timp de noapte, se amână. După ce acum două săptămâni ministerul Energiei anunța că aceste tarife vor fi aplicate din 20 ianuarie, acum instituția spune că...acest lucru nu este posibil. Și asta pentru că operatorii au nevoie de cinci luni pentru a fi pregătiți să implementeze acest program.

Publicat:14.01.2025, 22:28

Într-un comunicat expediat redacției PRO TV, ministerul Energiei informează că a organizat o ședință cu reprezentanții ANRE, FEE Nord și Premier Energy. În cadrul acesteia s-a discutat despre implementarea programului pilot de instalare a contoarelor inteligente și de aplicare a tarifelor diferențiate. În acest context, ministerul informează că în prezent, aplicarea acestora este imposibilă, iar operatorii ar estima că vor fi pregătiți să implementeze tarifele diferențiate în aproximativ 5 luni.

“[...]Un punct important al discuțiilor a fost introducerea și aplicarea tarifelor diferențiate, inclusiv cele pe intervale orare. În prezent, însă, aplicarea acestora este imposibilă, iar operatorii estimează că vor fi pregătiți să implementeze tarifele diferențiate în aproximativ 5 luni.”

La începutul lunii, însă, instituția anunța că tarifele diferențiate pentru energia electrică vor fi aplicate din 20 ianuarie pentru toți consumatorii care au contoare inteligente. De partea cealaltă, furnizorii de energie spun că ar putea aplica aceste prețuri de pe 20 ianuarie, însă în funcție de numărul de solicitări.

Iurie BEȘLIU, DIRECTOR FINANCIAR FEE NORD: "Noi acum avem o cerere depusă pentru a trece la tarife diferențiate și noi această trecere am luat-o în lucru. 
- Noi aceste contoare trebuie să le parametrizăm. Din păcate, acum la o unitate avem 2-3 specialiști care pot să parametrizeze aceste contoare și în timpul apropiat trebuie să instruim și personalul.
- Noi trebuie să mergem cu un dispozitiv, laptop, la adresa consumatorului și să parametrizăm aceste intervale orare ca ulterior să putem să le citim.”

Adică, deocamdată nu este funcțională o platformă digitală pentru colectarea datelor de pe contoare și pentru prelucrarea datelor citite.

Iurie BEȘLIU, DIRECTOR FINANCIAR FEE NORD: “Dacă vor fi adresări în masă, aici da, vom avea probleme, pentru că nu dispunem de specialiști de parametrizare.”

Directorul financiar al FEE Nord atenționează însă că înainte de a solicita trecerea la prețuri diferențiate, consumatorii, în special cei casnici, trebuie să analizeze foarte bine beneficiile și riscurile.

Iurie BEȘLIU, DIRECTOR FINANCIAR FEE NORD: “În cazul în care consumatorul trece la aceste tarife diferențiate, tariful de zi va fi unul cu mult mai mare decât cel de acum, iar tariful de noapte va fi mult mai ieftin. Este foarte important ca consumatorul să-și calculeze consumul de zi și cel de noapte.”

Reprezentanții Premier Energy spun că lucrează la aplicarea acestor tarife și vor reveni cu detalii săptămâna viitoare, când urmează a intra în vigoare prețurile de zi/noapte. 

Despre aplicarea acestor prețuri diferențiate, o premieră pentru țara noastră, a anunțat ANRE la început de ianuarie. Conform agenției, seara de la ora 23 și până dimineața la ora 07, lumina urmează a fi mai ieftină și ar costa 3 lei și 31 bani pentru consumatorii din centrul și sudul țării, iar pentru cei din nord - 3 lei și 90 de bani. Ziua, însă, în orele de vârf, energia electrică va fi mai scumpă, în comparație cu tariful standard, de 4 lei și 10 bani. Acum, în țara noastră, 3 mii de consumatori dispun de aceste contoare inteligente.