Aproape jumatate din produsele petroliere care ajung in Republica Moldova sunt vandute ilegal. Cel putin asta arata o analiza publicata astazi de expertul economic, Veceslav Ionita. Analistul sustine ca piata gri a luat amploare in ultima perioada, iar acest lucru prejudiciaza statul cu 200 de milioane de lei anual. Potrivit lui Ionita, autoritatile responsabile cunosc despre aceste ilegalitati, dar nu intreprind nimic pentru a le opri. 

Publicat:20.07.2021, 20:11

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC, IDIS VIITORUL:„In Republica Moldova se importa produse petroliere si companiile, anumite companii, au dreptul sa procure petrol angro pentru consum propriu. Numai ca ei procura acest petrol angro pentru consum propriu si incep sa-l vanda.”

Doar ca acest lucru este ilegal, spune Veaceslav Ionita, care sustine ca in ultima perioada in Republica Moldova ia amploare piata gri de comercializare a produselor petroliere.

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC, IDIS VIITORUL:„Il vand fara sa aiba PECO, fara sa aiba autorizatie, fara sa aiba aparat de casa, niciun fel de document, ecologie nimic, taxe nimic. Deci ei lucreaza practic facand comert ilegal.”

Potrivit lui Ionita, in astfel de conditii a ajuns sa fie vanduta aproape jumatate din motorina care sa importa in tara, mai exact 46%, iar asta prejudiciaza bugetul de stat.

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC, IDIS VIITORUL:„Bugetul de stat pierde pana la 200 de milioane de lei. Ca sa intelegeti despre ce vorbim noi: volumul de produse petroliere vandute in zona gri se apropie de 15 miliarde de lei pe an. Motorina din 2015 si pana acum s-a vandut de peste 20 de miliarde de lei.”

Daca nu ar exista comertul ilegal, atunci companiile petroliere ar putea reduce pretul cu 40-50 de bani per litru de benzina si de motorina, spune Ionita. Analistul sustine ca autoritatile responsabile stiu despre aceste ilegalitati, dar nimeni nu intreprinde nimic. El spune ca organele de drept ar trebui sa se autosesizeze.

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC, IDIS VIITORUL:„Politia, FISC-ul, Procuratura, daca va fi necesar, SIS-ul ca el sigur cunoaste toate lucrurile.

Ionita spune ca aparitia acestei piete tenebre a fost incurajata inclusiv de unele companii petroliere, intrucat acestora le-ar fi mai convenabil sa vanda carburantii fara nicio reglementare. Cat despre cresterea in lant a preturilor la carburanti din ultima perioada, analistul sustine ca aceasta este influentata de cresterea pretului la petrol pe plan internatinal.

Veaceslav IONITA, ANALIST ECONOMIC, IDIS VIITORUL:„Noi asistam la un cartel international foarte bine pus la punct pentru prima data in istorie. Ei au reusit sa se inteleaga si sa execute intelegerea si asta a dus la aceea ca pretul la produse petroliere a crescut de doua ori.”

Expertul spune ca tendintele arata ca preturile la carburanti vor creste si in urmatoarea perioada, iar lichidarea comertului ilegal cu produse petroliere ar permite cresterea incasarilor bugetare cu pana la 200 de milioane de lei anual. Nicio institutie nu a venit cu o reactie sau un comentariu asupra acestei analize.