Șapte focare noi de gripă aviară au fost înregistrate în trei gospodării din raionul Nisporeni și una din Edineț, anunță responsabilii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit ANSA păsările s-au îmbolnăvit în urma contactului cu cele sălbatice, iar aproximativ 850 de animale urmează a fi nimicite. Boala poate fi transmisă și la om, în acest context specialiștii vin cu un șir de recomandări.
Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor focarele au fost confirmate în localitățile Marinici, Heleșteni și Călimănești din raionul Nisporeni, precum și în satul Goleni din raionul Edineț. ANSA avertizează că focarele din Edineț nu sunt conectate cu cele din Nisporeni, însă toate au fost provocate de contactul păsărilor domestice cu păsările sălbatice aflate în migrație.
Alexandru MANCIU, DIRECTOR-ADJUNCT ANSA ÎN DOMENIUL SANITAR-VETERINAR: „În urma anchetelor desfășurate în teren, s-a constat că toate aceste păsări care s-au infectat cu gripa aviară au avut acces la râul și la pășunile din această localitate și au coabitat cu păsările sălbatice, iar în consecință s-au contaminat cu virusul gripei aviare.”
În gospodăriile unde s-au înregistrat focarele păsările infectate urmează să fie nimicite, iar proprietarii vor primi ulterior despăgubiri. Autoritățile îndeamnă oamenii să ia măsuri pentru a limita răspândirea virusului gripei aviare, cum ar fi evitarea contactului cu alte păsări și restricționarea accesului la sursele de apă sau pășuni. Boala poate fi transmisă și la om prin contactul cu păsările infectate sau prin intermediul hranei, echipamentului și a apei contaminate. Din acest motiv, respecatrea igienei în adăpostul păsărilor și animalelor domestice, cât și a celei personale este esențială.
Un focar de gripă aviară a fost depistat la Heleșteni, raionul Nisporeni acum o săptămână. Printre principalele simptome ale păsărilor infectate cu gripă aviară se numără inflamația crestei, tusea, febra și dificultățile respiratorii. ANSA avertizează că gripa aviară nu are tratament, iar în caz de focar, păsările afectate trebuie sacrificate.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.