Decizia Federației Ruse de a suspenda livrările de gaz în regiunea transnistreană este o metodă de a pune presiune pe Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare care urmează să fie organizate în acest an. Potrivit istoricului român Armand Goșu, criza energetică este un prilej ca Republica Moldova să fie independentă din punct de vedere energetic.

Publicat:12.01.2025, 20:16

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: ”Cred că este un moment în care Putin a simțit că poate să creeze o criză și cum Rusia este interesată în a crea tot felul de crize, cred că a folosit acest context pentru a pune presiune pe Moldova pentru că acolo urmează alegeri parlamentare. E o miză foarte importantă pentru Rusia, după ce candidatul pro-rus a pierdut în fața Maiei Sandu, acum să încerce o victorie a forțelor pro-ruse la alegerile parlamentare.”

Pe de altă parte, Armad Goșu susține că decizia Rusiei de a suspenda livrările de gaz este un gest de sancțiune împotriva Tiraspolului, care ar fi refuzat să deschidă un front de luptă împotriva Ucrainei, așa cum Kremlinul ar fi cerut asta încă din primele zile ale invaziei.

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: ”Până acum marea lor majoritate erau considerați un instrument în mâna Moscovei, în 30 de ani au avut mereu gaz, curent, nu au mai fost situații de criză. De această dată, Rusia a creat o situație de criză și evident e un maxim disconfort în localitățile de acolo.”

Istoricul spune că criza energetica din regiunea Tranistreană este un prilej ca Republica Moldova să fie independentă din punct de vedere energetic.

Armand GOȘU, EXPERT ÎN SPAȚIUL EX-SOVIETIC: ”Evident că nu poți să-i reproșezi acestui guvern neîmplinirile tuturor guvernelor timp de 30 de ani, dar poate că e un moment bun pentru ca Republica Moldova să nu mai aștepte reluarea importurilor de curent ieftin din Regiunea Transnistreană și să gândească la o alternativă de producere a unui curent electric ieftin și să investească, are sprijinul UE. Nu înțeleg de ce nu poate fi imaginat un scenariu în care Moldova se autonomizează, devine independentă față de curentul ieftin din regiunea transnistreană și în felul acesta nu mai este sub presiunea Rusiei.”

După ce Moscova a oprit livrările de gaze încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în majoritatea localităților din stânga Nistrului. Tiraspolul a refuzat ajutorul Moldovagaz și Energocom care au propus suport tehnic pentru a cumpăra gaze de pe piața europeană, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri mai mari. Experții susțin că speranța celor din regiunea transnistreană este că Rusia să-și schimbe decizia și să livreze totuși gaz gratuit în regiune.