Artificiile, nelipsite în perioada sărbătorilor de iarnă, dăunează mediului și animalelor, astfel că nu se recomandă folosirea acestora. Mai mult, lansarea incorectă a lor poate fi fatală. Pentru a evita tragediile, cei care vor să lanseze focuri de artificii trebuie să respecte cu strictețe regulile de siguranță.
Focurile de artificii trebuie să fie procurate în magazine specializate și lansate conform instrucțiunilor, spun comercianții licențiați.
Sergiu BÎRSA, ANTREPRENOR LICENȚIAT ÎN COMERCIALIZARE DE PIROTEHNICĂ: „Această (n.red - cutie) parcă ar părea micuță și inofensivă, dar noi trebuie să sprijinim înainte de a împușca toate cele patru părți cu pietre, cărămizi sau să o îngropăm un pic în pământ. Dacă nu o să sprijinim, o să împuște prin mărgini și poate să se răstoarne.”
Importantă este și capacitatea artificiilor, care determină de la ce distanța trebuie lansate.
Sergiu BÎRSA, ANTREPRENOR LICENȚIAT ÎN COMERCIALIZAREA DE PIROTEHNICĂ: „La calibrul 30 de milimetri, în jur de 30 de metri distanță este recomandat. În primul rând ce facem, îl îndepărtăm la 30 de metri de obstacole, de exemplu case, crengi. Cerul trebuie să fie liber, să nu avem fire electrice.”
Cu cât capacitatea arficiilor este mai mare, cu atât și distanța de siguranță este mai mare.
Sergiu BÎRSA, ANTREPRENOR ÎN DOMENIUL LICENȚIAT ÎN COMERCIALIZAREA DE PIROTEHNICĂ: „Avem poziții cu calibri mari – 100 de milimetri. Instalarea lor, deja e 60-80 de metri de la public.”
Totuși, autoritățile recomandă cetățenilor să nu le folosească deloc, atât pentru siguranța lor, cât și a mediului înconjurător.
Liliana PUSCASU, OFIȚER DE PRESĂ, IGSU: „În multe situații se întâmplă că oamenii care utilizează și lansează aceste focuri de artificii ajung la spitale, cu leziuni la mâini. Utlizarea acestora în apropierea acestor clădiri poate duce la producerea de incendii. Ceea ce am avut, că a început să ardă acoperișuri sau anexele caselor de locuit.”
Responsabilii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență atenționează și părinții să își supravegheze copii.
Liliana PUSCASU, OFIȚER DE PRESĂ, IGSU: „Adolescenții sunt foarte interesați de aceste petarde și focuri de artificii. Îndemnăm părinții să fie foarte atenți și să le vorbească copiilor cât de important este să nu utilizeze, să nu procure focurile de artificii.”
În același timp, specialiștii atenționează că sunetele și luminile puternice provocate de focurile de artifii sunt un pericol și pentru animalele de companie, dar și cele de pe străzi. Animalele se pot speria, stresa sau chiar pierde auzul.