Atacurile hibride rusești în ultima perioadă au fost extraordinar de puternice, iar acest lucru s-a reflectat în rezultatul la limită al referendumului privind integrarea europeană. Analiștii din afara țării care au urmărit atent ce se întâmplă în Republica Moldova susțin că implicarea Rusiei în alegeri și sumele de bani pompate pentru cumpărarea voturilor sunt șocante, arătând cât de mult Kremlinul își dorește să-și păstreze aici sfera de influență.

Publicat:22.10.2024, 20:59

Cristian PÎRVULESCU, EXPERT DIN ROMÂNIA: „Este indiscutabil că atacurile hibride rusești în această perioadă au fost extraordinar de puternice. Rezultatul este însă alarmant. Nu pentru că ne arată o societate moldovenească divizată pentru că știam că e divizată, ci că ne arată un risc imens la care este supusă calea europeană a Moldovei."

Armand GOȘU, ISTORIC DE LA BUCUREȘTI: „Rusia a investit sume foarte mari de bani, sunt apreciate undeva la 100 de milioane de dolari. Pentru o țară mică cum e Moldova, aproape că e șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza această țară.”

Dacă alegerile ar fi fost libere și corecte, rezultatele ar fi fost altele a declarat  fostul ambasador al Moldovei la Națiunile Unite pentru postul polonez TVP World.

Vlad LUPAN, FOSTUL AMBASADOR AL MOLDOVEI LA NAȚIUNILE UNITE: „Probabil cumpărarea masivă a voturilor care a fost raportată de presa independentă în cazuri diferite, nu doar în cazul unui partid dar și a altor formațiuni,  numărul celor care erau indeciși și care și-au  dat în cele din urmă votul împotriva referendumului, a schimbat rezultatul. Dacă nu exista implicare externa cu certitudine rezultatul referendumului era să fie mult mai mult în favoarea integrarii în Uniunea Europeană.”

Chiar dacă referendumul a trecut, cu un scor la limită, fiind salvat de voturile diasporei, riscurile pentru parcursul european persistă în continuare.

Armand GOȘU, ISTORIC DE LA BUCUREȘTI: „Următorul pas ar fi modificarea Constiutuției prin introducerea unui nou capitol care să stipuleze clar vectorul pro-occidental din politica externă a Republicii Moldova. Or, contextul politic de la Chișinău face dificil acest lucru. Majoritatea populației care locuiește în Republica Moldova a votat nu.”

Cristian PÎRVULESCU, EXPERT DIN ROMÂNIA: „Situația este foarte complicată. Calea Europeană a Moldovei nu este compromisă, dar este pusă în momentul de față sub semnul întrebării. Rusia a lucrat nu în ultimele 3 luni, nu ultimii 3 ani, ci în ultimii 30 de ani permanent pentru a-și menține o sferă de influență la nivelul societății moldovenești"

Potrivit analistilor calea europeană a Moldovei este în continuare dependentă de rezultatele din turul doi și scrutinul parlamentar de anul viitor. Conform rezultatelor preliminare, pentru opțiunea DA la referendum au votat 50,46 la sută dintre moldoveni, iar pentru NU - 49,54 de procente.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.