Fermierii intra cu tehnica agricola in capitala, iar din acest motiv unele strazi ar putea fi blocate, iar pe unele s-ar putea forma ambuteiaje, anunta IGP. 

Publicat:23.11.2023, 13:21

„Agricultorii intentioneaza inceperea deplasarii spe Piata Marii Adunari Nationale. Tinand cont de faptul ca actiunea acestora este organizata intr-o zi de munca si urmeaza sa fie tranzitata intreaga capitala, de la periferii spre centru, atentionam organizatorii despre eventuale blocaje a traficului, dar si respectarea Regulamentului Circulatiei Rutiere”, se arata in comunicatul emis de politie. 

Fermieri din majoritatea raioanelor tarii se indreapta spre capitala, cu tehnica agricola, pentru a protesta. Se intampla dupa mai multe discutii cu ministrul agriculturii, care s-au incheiat fara rezultat. Fermierii sustin ca multi dintre ei se afla in prag de faliment, fiind presati de datorii. Astfel au cerut Guvernului sa impuna un moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita, solicitarea fiind insa respinsa.

Fermierii vorbesc inca din primavara despre problemele financiare pe care le au pe fondul razboiuui din Ucraina, cerand in repetate randul ca Guvernul sa vina cu masuri de sprijin. Acum acestia au cerut sa li se ofere un ragaz la achitarea datoriilor fata de creditori, prin impunerea unui moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita. 

Totodata, agricultorii vor compensatii din fondul de subventionare la produsele de floarea soarelui si porumb. Asta dupa ce anterior Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acorda compensatii fermierilor afectati de criza de anul trecut pentru culturile de grau, orz si rapita. 

Agricultorii s-au aratat nemultumiti de aceasta suma acordata, intrucat, potrivit lor, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei pentru a acoperi toate pierderile. Guvernul a anuntat anterior ca a solicitat ajutor extern in acest sens.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.