Torturile decorate cu curcubee, unicorni, prințese sau alte imagini de animație sunt foarte atrăgătoare pentru copii, însă pot fi nesigure pentru consum, susțin specialiștii în domeniul siguranței alimentelor.
Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor îndeamnă amatorii de astfel de produse să verifice cu atenție eticheta și să țină cont de următoarele informații:
1. Coloranții naturali, cum ar fi curcumina (E100), beta-carotenul (E160) și altele, extrase din surse vegetale, sunt considerați siguri pentru consum;
2. Coloranţii alimentari: galben portocaliu (E 110), galben de chinolină (E 104), carmoizină (E 122), roşu allura (E 129), tartrazină (E 102), roşu ponceau 4R (E 124) sunt fabricați chimic, oferind culori mai intense, sunt mai stabili decât cei naturali, dar sunt considerați periculoși. În același timp, acești coloranți pot afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora!
3. Cerneala pentru imprimanta alimentară, cariocile alimentare, unele sclipiciuri sub formă de pudră, prafurile în formă de spary colorat, pudra strălucitoare, perlele colorate, pot conține, de fapt, materiale care nu prezintă siguranță alimentară.
4. Există sclipici-uri/spray-uri care sunt comestibile și sunt produse special pentru utilizare în alimentație. Aceste produse sunt fabricate din ingrediente care pot fi consumate în siguranță.
5. Agenții economici care importă sau produc sclipici, cerneală și praf comestibil sunt obligați să indice pe etichetă și în actele de însoțire ingredientele utilizate și proporția aditivilor alimentari din compoziția acestora.
Produsele decorative care nu sunt destinate vânzării către consumatorul final trebuie să aibă înscrisă mențiunea „pentru produse alimentare”, mențiunea „pentru uz alimentar restricționat” sau o indicație mai precisă privind utilizarea alimentară prevăzută.
„Dacă alegeți să comandați o tortă cu decorațiuni necomestibile, asigurați-vă că le îndepărtați înainte de consum. Persoanele care fac comandă de astfel de torturi/prăjituri sunt în drept să ceară etichetele produselor decorative pentru a se asigura că sunt comestibile. Vânzătorii, pe de altă parte, sunt obligați să furnizeze informațiile de la producător despre ingredientele decorațiunilor folosite la ornarea produselor de patiserie, înainte ca acestea să ajungă pe masă”, mai menționează responsabilii.