Nu mai e mult până ne vom așeza cu toții la masa de sărbătoare. Dar atenție la ce și cât mâncați! Specialiștii recomandă să avem cumpătare la mâncare și băuturi ca să evităm problemele digestive. Și, nu uitați, după masa de sărbătoare o plimbare în aer liber e cea mai bună decizie.

Publicat:30.12.2024, 22:16

Cătălina OSOIANU, REPORTER PRO TV, MEDIC SPECIALIST SĂNĂTATE PUBLICĂ: „De sărbători consumăm zeci de produse alimentare, dar luând în considerație că în această perioadă are loc acutizarea diferitor patologii digestive, precum pancreatita, trebuie să atragem atenția la ceea ce mâncăm.”

Carolina CEBAN, NUTRIȚIONIST: „Eu recomand de sărbători, întotdeauna să fim cumpătați, chiar dacă tot anul am așteptat Crăciunul sau Revelionul. Ar fi mai indicat, să savurăm timpul alături de cei dragi calitativ și să savurăm din bucate la fel calitativ, și nu cantitativ, pentru că foarte mulți dintre noi se trezesc a 2-3 zi de sărbători, cu pancreatite, indigestii sau alte probleme.”

Este recomandat să evităm mesele cu prea multe bucate și să ne bucurăm de ele și în alte zile.

Carolina CEBAN, NUTRIȚIONIST: „Atunci când ne așezăm la masă, ideal ar fi să începem cu salata sau legumele. Aici nu mă refer la salata de boeuf sau olivier cu care suntem obișnuiți, dar la salata de crudități sau de legume coapte, pentru că acestea ne oferă enzime care favorizează digestia și pregătesc sistemul digestiv pentru bucatele care urmează. Ulterior, să continuăm cu un preparat din carne sau pește, care ne va oferi sațietate și ne va potoli acea poftă pe care o avem.”

Specialiștii ne îndeamnă să consumăm produsele de patiserie și deserturile, bogate în carbohidrați, la final, când suntem sătui. Dar și aici - fără exces.

Carolina CEBAN, NUTRIȚIONIST: „În același timp, ar fi indicat să îmbunătățim bucatele tradiționale, adaptându-le la varianta lor mai sănătoasă. De exemplu, aceleași salate cu maioneză, pot fi o variantă foarte sănătoasă, dacă înlocuim maioneza din comerț, cu maioneza clasică făcută în casă.”

„Apoi, clasicele rețete cu parizer, șuncă, la fel pot fi îmbunătățite, adăugând în loc de acel parizer, carne de vită sau de pui.”

Pe lângă sfaturile alimentare, trebuie să avem grijă și la cantitatea de alcool consumată. Și, regula de aur, nu uităm de hidratare!

Carolina CEBAN, NUTRIȚIONIST: „Deseori, în loc să bem un pahar cu apă, alegem să mâncăm o felie de cozonac, nu înțelegem ce vrea mai exact corpul nostru. În al doilea rând, apa este foarte importantă, pentru că de sărbători mai ciocnim un pahar de spumant, de vin și atunci băutura e diuretică, ne deshidratează.”

Cătălina OSOIANU, REPORTER PRO TV, MEDIC SPECIALIST SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Pe lângă mâncarea delicioasă, nu uităm să savurăm și din comunicare cu cei dragi, alături de care petrecem. Sărbători fericite!”