Autoritățile dezmint o nouă informație falsă distribuită pe internet de către ruși, privind un așa-zis plan de acțiuni militare în regiunea transnistreană. Potrivit șefului cabinetului președintelui Maia Sandu, Moldova nu pregătește acțiuni militare în stânga Nistrului, iar metoda de soluționare a conflictului va fi doar una pașnică. Lucru menționat și de biroul politici de reintegrare. În acest context, autoritățile atenționează populația că aceste falsuri au menirea de a semăna panică în societate.
Agenția de presă rusă TASS, loială Kremlinului, scria de dimineață că Maia Sandu ar pregăti un plan de operațiuni militare în stânga Nistrului. Jurnaliștii ruși menționează în articol că, potrivit Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Maia Sandu ar fi avut o întrevedere cu reprezentații Guvernului, cărora le-ar fi spus că “este necesară elaborarea unui plan pentru o operațiune de preluare a controlului asupra regiunii transnistrene și de retragere a trupelor ruse de menținere a păcii din zonă.” Președinția neagă informațiile distribuite pe larg de ruși. Cu o reacție a venit și biroul politici de reintegrare.
Oleg SEREBRIAN, VICEPREMIER PENTRU REINTEGRARE: “Chișinăul militează pentru soluționarea pașnică, nu luăm în niciun caz în calcul posibilitatea unor operațiuni militare în zonă.”
În debutul ședinței Guvernului, premierul a îndemnat Gazprom să-și onoreze obligațiunile contractuale și să livreze gazul necesar pentru regiunea transnistreană.
Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: “Face parte din războiul hibrid. Cei care lansează astfel de scenarii, mă refer la Kremlin, mai bine ar face ceea ce trebuie să facă conform contractului, să livreze gaze în stânga Nistrului.”
În contextul unei eventuale crize energetice și umanitare în regiunea transnistreană de la 1 ianuarie, autoritățile reiterează că Rusia manipulează atunci când dă vina pe Chișinău și Kiev pentru situația creată. Unicul actor responsabil de situația creată este Kremliunul, spun experții Watchdog.
Pavel HOREA, EXPERT ÎN SECURITATE WATCHDOG: “Să nu excludem că Moscova va inventa o nouă metodă de a destabiliza regiunea transnistreană, să creeze panică și să acuze, ca de fiecare dată, Chișinăul și și Kievul. De scos De ce anume acum are nevoie Kremlinul de asta? Rusia încearcă să distragă atenția tuturor de la criza energetică de pe malul stâng, pe care chiar ea a creat-o. Să lase regiunea transnistreană fără gaz începând cu întâi ianuarie anul viitor este exclusiv decizia Moscovei.”
Începând cu 16 decembrie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgență. Asta pentru că situația privind livrările de gaz în regiunea transnitreană este incertă în condițiile în care Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul gazelor rusesc pe teritoriul său. Iar cei de la Gazprom au condiționat continuarea livrărilor prin rute alternative, de achitarea de către Republica Moldova a unei pretinse datorii de peste 700 de mln de dolari, pe care țara noastră nu o recunoaște.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508