Din 1 iulie viitori șoferi vor avea mai mult de invățat. În proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere vor fi integrate peste 300 de întrebări noi. Se întâmplă ca urmare a modificărilor făcute la regulamentul circulaţiei rutiere pentru o mai bună siguranță în trafic.

Publicat:30.06.2024, 19:44

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV:  „318 întrebări noi vor fi incluse, din 1 iulie, în testele de la proba teoretică pentru obținerea permisului de conducere. Acestea se referă la siguranța rutieră, protecția antiincediară, comportamentul conducătorilor auto față de bicicliști, dar și desenul indicatoarelor și marcajelor rutiere.”

Potrivit responsabilii de la Agenția Serviciilor Publice introducerea noilor întrebări a fost necesară, după ce au fost făcute anumite ajustări la regulamentul circulației rutiere în baza unui ordin emis de Ministerul Educației la sfârșitul anului trecut.

 Mihai SCUTARI, ȘEF-ADJUNCT  DEPARTAMENTUL DE CALIFICARE A CONDUCĂTORILOR AUTO: „Nu este o chestie de noutate. Ele deja de șase luni aproximativ se practică în unitățile de instruire. Aduc plus valoare și sunt niște chestiuni care considerăm că sunt necesare să fie cunoscute de către viitorii conducători de vehicule.”

Noile reguli au fost determinate și de apropierea de standardele europene, pentru ca ulterior permisele noastre să fie recunoscute mai ușor în alte state. 

Mihai SCUTARI, ȘEF-ADJUNCT  DEPARTAMENTUL DE CALIFICARE A CONDUCĂTORILOR AUTO: „În anumite comunicări cu țările partenere au fost stabilite ca neajunsuri la bacul de întrebări. Nu am fost impuși, dar undeva am fost nevoiți să ne ridicăm la nivelul standardelor impuse de partenerii internaționali.”

În același timp, numărul de itemi din chestionare rămâne neschimbat.  

 Mihai SCUTARI, ȘEF-ADJUNCT  DEPARTAMENTUL DE CALIFICARE A CONDUCĂTORILOR AUTO: „Pentru fiecare categorie numărul de întrebări în test nu se modifică. Se modifică doar numărul de întrebări în bancul de întrebări, totalitatea întrebărilor.”

Viitorii șoferi au păreri împărțite. Unii spun că vor susține mai greu examenul și vor avea de învățat  mai mult. Alții cred că noile întrebări sunt binevenite.  

 „Multe bătăi de cap, iar trebuie de învățat reguli. Nu îmi place cum arată această idee.”

 „În ziua de astăzi bicicliștii sunt foarte mulți și mulți dintre ei încalcă regulile și dn cauza asta se întâmplă multe accidente.”

„Consider că e mai bine. Oamenii trebuie să învețe regulamentul. Să fim mai atenți, câteodată să ne uităm prin părți.”

„Un pic se complică, că este mult de învățat, dar oricum nu sunt foarte grele.”

Inițial, setul de teste includea 940 de întrebări, iar după ajustare acesta include 1258 de întrebări.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.