De la 1 februarie până astăzi, regiunea transnistreană a primit 26,275 milioane de metri cubi de gaz ca măsură de sprijin din partea Uniunii Europene. În continuare regiunea va fi aprovizionată cu gaz de către o companie maghiară cu participarea Moldovagaz, a anunțat liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Asta, după ce premierul Dorin Recean a spus în această dimineață că Tiraspolul a refuzat oferta UE de 60 milioane de euro.
„Suntem recunoscători oficialilor UE pentru asistența lor, care a făcut posibilă, la această etapă, restabilirea sistemului energetic al regiunii”, a scris Krasnoselski pe pagina sa de Telegram.
Totodată, acesta a mulțumit Rusiei pentru că potrivit lui, aprovizionarea regiunii cu gaz „a devenit posibilă datorită creditului și sprijinului din partea Moscovei.”
„Le mulțumesc reprezentanților ministerului Energiei al Federației Ruse pentru asistență.”
Pe 5 februarie, autoritățile au anunțat că Uniunea Europeană vine cu o ofertă suplimentară de a aloca 60 de milioane de euro pentru a acoperi necesitățile energetice ale regiunii până la mijlocul lui aprilie. Asta ar acoperi 70% din consumul social pe care l-au avut până la criză.
În plus, Uniunea Europeană a propus și un ajutor financiar suplimentar pentru următorii doi ani, condiționat de respectarea drepturilor omului.
Rusia a lăsat regiunea transnistreană fără gaz pe data de 1 ianuarie după ce Ucraina a oprit tranzitul spre Europa, deși Moscova putea să livreze gaz în stânga Nistrului prin rute alternative. Nu a făcut însă acest lucru, invocând neachitarea unei pretinse datorii, nerecunoscută de Chișinău.
Și anterior, autoritățile constituționale au propus ajutor și sprijin pentru ca cei din regiunea transnistreană să cumpere gaz de pe piața europeană, însă Tiraspolul a refuzat.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.