Au construit o casa stramoseasca de la zero, cu lut, oale si streasina de lemn. Locuitorii din satul Zagarancea se pot mandri cu propria casa-muzeu, pe care au cladit-o timp de 4 luni, la o claca mare cu tot satul. Organizatorii spun ca vor sa reinvie traditiile, asa ca au deschis usile casei stramosesti, unde organizeaza sezatori, coc placinte intr-un cutor adevarat si danseaza hore, la un pahar cu vin.

Publicat:13.11.2022, 21:27

In satul Zagarancea, raionul Ungheni, Casa Stramoseasca numita „La tatuca si Mamuca”, si-a deschis usile pentru prima ei sezatoare. Satenii s-au pregatit ca pe vremuri: au scos teascul de vin, au pregatit friptura si mamaliga in aer liber si au incins cuptorul de lut, de unde au scos placinte aburinde.

„Ia uitati-va ce placintele din cuptor, cu branza de oi. Gustoase si foarte bune!”

„Asta e friptura, pentru oamenii din sat, care au muncit la casa.”

„Torc lana de oi. O toarcem si facem din ea covoare.”

„Ce facem? Ca altadata, ne strangeam la claca, dezghiocam porumbumul, ca sa il dam la rasnita.”

„Este un aparat vechi, care l-am pastrat pana acum si facem crupe la pui.”

Si ce fel de sezatoare fara cantece, hore cu oamenii din sat, si un pahar de vin din ulcior.

„Am aici un vin facut de oamenii din Zagarancea. E un vin foarte bun, curat, care se serveste la sarbatori.”

Casa Stramoseasca, construita din lut, lemn si oale, desi pare desprinsa din secolul trecut, a fost cladita vara trecuta, intr-un timp record, de 4 luni. Atunci, tot satul a iesit la o claca mare, la care a participat si echipa noastra de filmare.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „In interior, totul aminteste de casa bunicilor: covorul, paritarele, fotorafia in rama a buneilor, soba, unde sa gatea cea mai gustoasa mancare, dar si lejanca, mereu calda, unde se depanau cele mai frumose amintiri.”

„Pernele sunt facute din pene de gasca si rata, iar plapumele sunt din lana de oi.“

„Aceasta casa este ca un simbol al satului, al traditiilor parintilor. Pe viitor ne dorim sa reinnoim toate traditiile care au fost.”

Sebastian ANDRIUTA, ORGANIZATOR, LOCUITOR ZAGARANCEA: „A fost un proiect la care am unit tot satul, in jurul acestei idei. Timp de 4 luni Casa Stramoseasca a fost construita de la zero. Nici cei mai optimisti oameni nu au crezut ca vom reusi acest lucru.”

Muzeul in aer liber la Tatuca si Mamuca cuprinde un adevarat tezaur cultural, cu diferite compartimente folclorice cum ar fi Ograda Buneilor, Casa Mare sau Mester Faur.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.