Vin din sectorul financiar, însă viața le-a aventurat în domeniul patiseriei. O afacere de familie, pornită de părinți și continuată în prezent de ele. Iulia și Nadejda, două surori care au reușit să dezvolte și să modernizeze o întreprindere care produce biscuiți, datorită muncii, implicării și mai ales a proiectelor și granturilor UE. Cu ajutorul lor, au reușit să cumpere utilaj și să se propulseze în rețelele mari de magazine și la export.
Miroase a vanilie, e dulce și are gustul copilăriei.
Nadejda CORNEȚEL, DIRECTOR EXECUTIV: „Mama mereu cocea biscuiți, mereu aveam ceva copt acasă."
Și tot mama a venit cu ideea ca familia să înceapă propria afacere și să producă biscuiți. Și la fel ca orice început...
Nadejda CORNEȚEL, DIRECTOR EXECUTIV: „Aici era o fabrică de drojdii. Era vechi, s-a construit de la zero.
12.58- Cinci ani am lucrat monitorizând fiecare bănuț, care nu pleca nici în stanga sau dreapta.
S-au implicat toți, iar în prezent Nadejda și Iulia continuă să construiască ceea ce au început părinții lor, cu ajutorul experienței și a investițiilor UE.
„Tare bun. Vă recomand, e covrigel simplu și cu ciocolată la talpă."
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Adevărata acțiune are loc în zona de producere, aici unde muncesc de zor în jur de 50 de angajați, care produc pe zi aproximativ o tonă și jumătate de biscuiți. Aici au loc toate procesele, de la formarea biscuiților, coacerea, dar și ambalarea produselor."
Dumitru este persoana care oriunde s-ar pomeni știe ce are de făcut.
„Sunt obișnuit deja, sunt și aici și la alte procese.”
Iar Ion e maestru când vine vorba de aluat.
Ion BOBUȚAN, ANGAJAT COMPANIE: „Trebuie de pus făina, las aici cinci minute, și acuș îl duc la mașină."
„-Facem aici o minge.
- O punem aici.”
Ion BOBUȚAN, ANGAJAT COMPANIE: „Trebuie multă străduință și gândit. Dar trebuie să ai dorință.”
Aici se face produsul cel mai solicitat. Ca să implementeze o automatizare, surorile au aplicat la un grant finanțat de ODA pentru a cumpăra utilaj special.
Nadejda CORNEȚEL, DIRECTOR EXECUTIV: „A crescut capacitatea de producție, de siguranță. Totul se procesează, aluatul se pune în utilaj și iese coaja de nucă gata."
Calde și crocante, nucile așteptau să se răcească, ca să ajungă în mâini cum rar se pot întâlni.
Olga HAZNAȘ, ANGAJAT COMPANIE: „Facem și 120 de kilograme sau 150. Azi avem 21 de lăzi, vor ieși 120.
- Dacă ai plăcere, iese totul, și dacă nu îți e frică de lucru.”
Spor și viteză era și în zona unde biscuiții sunt aranjați în seturi speciale.
Vera COMĂNAC, ANGAJAT COMPANIE: „Bastonați, preferați, bulgărași, cafea cu lapte."
„Trebuie repejor."
Nadejda GUȚU, ANGAJAT COMPANIE: „La muncă trebuie să vii cu bună dispoziție, să se vadă că suntem stabili, că vrem mai mult, atunci și rezultatele sunt bune. Depinde foarte mult de oamenii care muncesc aici, precum și de utilaje."
Malaxor, cuptor electric, cernător de făină sau o linie de ambalare și etichetare, sunt câteva dintre utilajele cumpărate, datorită proiectelor finanțate de UE.
Iulia GRIGORIEV, DIRECTOR COMERCIAL: „Ne permite să micșorăm cantitatea de plastic, nu mai ambalăm biscuiții în caserole din plastic, ci în carton."
De asemenea, pentru că sunt un consumator mare de energie, granturile le-au ajutat să instaleze panouri solare și să-și reducă semnificativ cheltuielile.
Nadejda CORNEȚEL, DIRECTOR EXECUTIV: „Vrem să extindem panourile solare. Noi ne dorim să ajungem în magazine noi din Europa. La fel ne dorim să mărim spațiile de producere și să îmbunătățim condițiile pentru angajați."
Acum, compania are colaborări cu rețelele mari de magazine și, totodată, își exportă produsul. Dar cel mai important în toată această poveste ...
„Noi ne bucurăm mult că este de lucru și că putem oferi și oamenilor noștri. Echipa crește, oamenii sunt prietenoși și de treabă."