Liceul „Gheorghe Asachi” din capitală a găzduit astăzi o lecție despre incluziunea copiilor cu dizabilități în mediul școlar. Peste 250 de elevi din mai multe instituții din oraș au învățat despre importanța empatiei, acceptării și sprijinului reciproc pentru colegii lor cu nevoi speciale. Cursul, care a fost unul interactiv, a fost susținut de o echipă de psihologi și experți în educație incluzivă.
La lecția de azi specialiștii au vorbit despre barierele pe care copiii cu dizabilități le întâlnesc în mediul școlar și despre importanța empatiei și a sprijinului din partea colegilor.
Printre cei prezenți la eveniment a fost și Maria Rabei, o elevă în clasa a 11-a, cu cerințe educaționale speciale. În discursul său, tânăra a vorbit despre relația cu colegii, dar și despre adaptarea la școală.
Maria RABEI, ELEVĂ: „Eu am venit în clasă, m-au primit bine. Dar la școala primară eu într-adevăr comunicam cu câteva fete, însă cu ceilalți colegi, avem relații neutre, dar plăcute.”
Scopul acestui curs a fost să creeze o comunitate școlară mai unită, iar elevii spun că au plecat acasă cu lecția învățată.
„Eu cred că este foarte important să includem copiii cu dizabilități în clasele noastre și chiar în școli.”
„Susțin toți elevii ca să încerce să fie mai înțelegători cu persoanele cu dizabilități și nu numai.”
„Lecția aceasta este foarte importantă mai ales că noi suntem aici și avem șansă să redăm și la alții care nu știu sau sunt mai puțin informați.”
Evenimentul este parte a campaniei „Învățăm Împreună”, implementat de Ministerul Educației împreună cu Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică și UNICEF.
Valentina OLARU, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI EDUCAȚIEI: „O școală inclusivă este o școală unde copiii comunică și activează umăr la umăr, nu alături, dar împreună. Asta este important ca să transmitem acest mesaj către elevi ca ei să fie acel motoraș care schimbă școala.”
Astfel de lecții urmează să fie organizate și în alte instituții de învățământ din țară.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.